Koggecourant

Klik op de bericht titel om het hele bericht op Koggecourant.nl te lezen

 • Kans Veenweidenboeren Overijssel – nieuw CO2verdienmodel via peilverhoging


  co

  REGIO -  Voor veenweideboeren bestaat sinds kort een nieuwe verdienmodel. De productie van  CO2-certificaten door peilververhoging in het veen. Dit is mogelijk met een erkende methodiek, Valuta voor Veen. Toepassing leidt tot uitgifte van verhandelbare koolstofcertificaten op de vrijwillige nationale koolstofmarkt. De inkomsten variëren van 300-1000 euro per hectare.

  Ondersteuning grondeigenaren

  Vanuit de Natuur en Milieufederaties loopt er momenteel een project van waaruit 10 grondeigenaren worden ondersteund die aan slag willen met Valuta voor Veen. Ook worden vanuit het project burgers, bedrijven en organisaties die hun CO₂-uitstoot willen compenseren via de aankoop van certificaten gekoppeld aan de boeren. Hiertoe is het PlatformCO2neutraal opgericht.

  Gefinancierde begeleidingsplek

  Vanuit dit project is in de provincie Overijssel  nog 1 gefinancierde begeleidingsplek beschikbaar voor een geïnteresseerde veenweideboer. De begeleiding wordt verzorgd door Natuur en Milieu Overijssel. Voor meer informatie is er een informatieavond georganiseerd op donderdag 4 februari, 19.30 uur. Aanmeldingen en meer informatie via info@natuurenmilieuoverijssel.nl.   

  Geschikte veengronden

  Veengronden die geschikt zouden kunnen zijn voor de methode Valuta voor Veen liggen rondom de natuurgebieden Weerribben-Wieden, Oldematen, Engbertsdijkvenen en Mastenbroekerpolder. Benieuwd of jouw veengrond in aanmerking zou kunnen komen voor het project? Kom naar de informatieavond op 4 feburari, of neem contant op met Natuur en Milieu Overijssel.

  Uitstoot

  Veenweiden in Nederland stoten jaarlijks circa 7 megaton uit, circa 4 procent van de gehele CO2-uitstoot in Nederland. Door ontwatering en verdroging laat het veen grote hoeveelheden CO₂ los.  Ook bodemdaling en het verdwijnen van veen zijn schadelijke gevolgen. 

  Baten

  De uitstoot van CO2 uit veen kan worden beperkt door het grondwaterpeil te verhogen waardoor het veen aantoonbaar minder oxideert.  Hiervoor is een methodiek vastgesteld door de Stichting Nationale Koolstofmarkt: Valuta voor Veen.  Toepassing leidt tot uitgifte van verhandelbare koolstofcertificaten op de vrijwillige nationale koolstofmarkt. Naast inkomsten voor de grondeigenaar en een bijdrage aan de klimaatdoelen zijn er baten als  het tegengaan van bodemdaling, bijdrage aan herstel van biodiversiteit en behoud van cultuurhistorisch veenweidegebied. 

  Groeimarkt

  De verwachting is dat de handel in koolstofcertificaten ten gevolge van het Klimaatakkoord snel gaat stijgen. Steeds meer bedrijven, overheden en burgers  investeren via aankoop van certificaten in projecten waarmee CO2-uitstoot wordt verminderd.  De vrijwillige koolstofmarkt is nu nog vooral een wereldmarkt waarin compensatie plaatsvindt in internationale projecten, met name op het gebied van bosaanplant. Met SNK-methodieken als Valuta voor Veen ontstaat er nu de mogelijkheid om in de regio te compenseren. Financiële en maatschappelijke baten vloeien hierdoor terug naar de regio in plaats van naar het buitenland.  Voor de eerste certificaten die door een veenweideboer in Friesland zijn geproduceerd is volop kopers belangstelling.

 • Lees meer >
 • 6 op de 10 Overijsselaars vinden CoronaMelder nuttig


  csm afbeelding app cdb56a7a82

  REGIO  - 6 op de 10 Overijsselaars vinden de CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van de Tilburg universiteit. De GGD’en in Overijssel hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 7.136 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

 • Lees meer >
 • Termaten klompenpad


  P1020348

  Door Alida Bosma 

  Het Termatenpad is een van de vier klompen paden van de gemeente Leusden. We hebben voor dit klompenpad gekozen omdat we naar de ervaringen van de natte klompenpaden bij de IJssel nu graag eens droge en schone schoenen willen houden..

  Fotoreportage

 • Lees meer >
 • Molen De Valk in Zalk krijgt nieuwe wieken


  Zalk molen De Valk

  ZALK -  Afgelopen maandag zijn de oude molenroeden verwijderd uit molen De Valk in Zalk. De nieuwe wieken zijn eerder beschikbaar dan verwacht. Op vrijdag 22 januari worden de nieuwe wieken met groot en vooral lang transport aangevoerd en gelijk vanaf de vrachtwagen in de askop gestoken.

 • Lees meer >
 • Jonathan van Marle is vanaf volgend seizoen IJVV’er


  1152

  IJSSELMUIDEN -  IJVV kan met gepaste trots melden dat Jonathan van Marle vanaf aankomend seizoen deel uitmaakt van onze eerste selectie. De 30-jarige centrumspits komt over van hoofdklasser VV Berkum. Geboren en getogen Kampenaar Jonathan van Marle begon zijn voetbalcarrière op de velden van Sportpark De Venen bij buurman KHC. In het seizoen 2009/2010 speelde hij met deze club zijn eerste wedstrijden in de vierde klasse D. Het begin van de opmars van de Kamper club. De blauw-witten werden nipt kampioen met slechts één punt voorsprong op het Zwolse HTC, Van Marle scoorde 7 keer.

 • Lees meer >

Alle berichten vind je op Koggecourant.nl.