Loco Media Groep

Loco Media Groep

advertentie
Geschreven door Jeannet van Elst
29 april 2024 6:32


Kom ook naar de Open dag op de zorgboerderij op 1 juni
Foto: Kom ook naar de Open dag op de zorgboerderij op 1 juni

OLDEBROEK - De zorglandbouw staat er goed voor. Meer dan 900 bij de Federatie aangesloten zorgboerderijen bieden jaarlijks meer dan 30.000 cliënten goede zorg. Jongeren, ouderen, mensen met een psychische aandoening of verstandelijke beperking: allerlei doelgroepen ervaren dagelijks of wekelijks de kernwaarden van de zorglandbouw, samen te vatten onder Samen, Buiten, Gewoon.

Tijdens de Open dag op 1 juni stellen zorgboerderijen in het hele land hun erf open, zodat bezoekers het zelf ook kunnen ervaren. Zo ook in gemeente Oldebroek bij zorgboerderij Benjamin in Wezep, Je Maintiendrai in Oosterwolde, MeKids in Oldebroek en Veluwezoom in Oosterwolde.

Je bent welkom tussen 10.00 en 15.00 uur om dieren te komen aaien, de moestuin te bewonderen, een speurtocht te doen, lekkere hapjes te proeven, muziek teluisteren etc.. De eerste 50 personen die alle vier zorgboerderijen hebben bezocht, ontvangen een goodybag met producten van de zorgboerderijen en andere producten die zijn gesponsord.

Johannette van Oene-Kragt, van zorgboerderij Benjamin, vertelt het volgende:

‘De zorglandbouw laat graag aan jou zien hoe zij zorg biedt, namelijk innovatief en kleinschalig. Door de verdergaande vergrijzing is de vraag naar ouderenzorg enorm, maar ook in de jeugdzorg piept en kraakt het. De zorgkosten rijzen de pan uit: we stevenen af op 25% van het Bruto Nationaal Product. Daarbij lopen personeelstekorten op en de werkdruk is daardoor soms bijna onhoudbaar. Preventie en innovatie om de zorg in de toekomst betaalbaar te houden, zijn dus onontbeerlijk. In de zorglandbouw is dit aan de orde van de dag.

Zo is systemisch werken het uitgangspunt: vooral bij jeugd en ouderenzorg wordt het netwerk van de deelnemer actief bij de zorg betrokken. Ook spelen zorgboeren een rol in het voorkomen en opvangen van schooluitval. Steeds meer zorgboeren bieden onderwijs aan op de zorgboerderij, bij voorkeur in samenwerking met scholen. Het blijkt een effectieve manier om kinderen die vastlopen op school weer op de rit te krijgen. Als ouderen naar een zorgboerderij gaan, krijgen ze niet zelden een opleving, waardoor ze langer thuis kunnen blijven wonen. Mantelzorgers kunnen door de zorgboerderij even op adem komen en zo wordt zwaardere (en duurdere) zorg voorkomen.

Werken in een kleinschalige informele setting waar je als medewerker ook je inbreng kunt hebben, vergroot het arbeidsplezier. Personeelstekorten zijn in de zorglandbouw dan ook kleiner dan in de reguliere zorg. Er zijn zelfs zorgboerderijen met wachtlijsten voor medewerkers.’


Heb je een tip of opmerking? Mail onze redactie via info@locomediagroep.nl.

Oldebroek Agenda 

oldebroek  wezep  oosterwolde 
 
  • LocoTV
  • LocoFM

Elburg Vischmarkt

Elburg Haven

advertentie