13 oktober 2022
 
 
 

 - De Culturele Stichting Elburg heeft voor de kmende maanden een boeiend programma samengesteld. Op 13 oktober start het seizoen met een bijzonder programma over maskers door maskermaker en acteur Frans Krom

Maskers spreken tot onze verbeelding en komen in de hele wereld voor. Een oorspronkelijke functie was om de dode te beschermen tegen de demonen op de tocht naar het hiernamaals. Later werden maskers onder meer gebruikt bij toneelvoorstellingen. Ook komen maskers in allerlei vormen voor als vermomming zoals bij carnaval in Venetië maar ook in andere plaatsen. In Griekenland gaat het gebruik van maskers al heel ver terug naar de oogstfeesten van de vroegste Griekse periode.

Maskertheater is een eigenzinnige manier om maatschappelijke situaties te belichten. Het vindt zijn wortels in de Commedia dell’arte. Deze 16e-eeuwse, Italiaanse toneelvorm was een theatrale reactie op de samenleving. Ook in de beeldende kunst worden veel maskers gemaakt.

Maskers en theater zijn onlosmakelijk verbonden voor Frans Krom. Zijn eerste kennismaking met maskers vond plaats in het theater. Door het spelen met maskers, het geven van workshops en het maken van maskervoorstellingen, groeide het verlangen om zelf maskers te maken.

In zijn atelier in Amersfoort creëert Frans unieke en expressieve maskers. Bijzonder aan deze maskers is dat zij niet alleen exposeerbaar zijn, maar ook werkelijk draagbaar. Ze zijn gemaakt van heel verschillende materialen. Het maakt deze vorm van beeldende kunst origineel en dynamisch.

Frans vertelt u veel en toont een aantal maskers. Ook worden een paar korte filmpjes vertoond.

Donderdagavond 13 oktober – aanvang 19.30 uur – zaal open 19.00 uur. Wijkontmoetingscentrum Jeanne ‘d Arc, Hertog Willemsweg 3, 8084VP ’t Harde.

Entree € 8,00, inclusief twee maal koffie of thee.

Reserveren kan door betaling op rekening NL57RABO 0300667698, ten name van Culturele Stichting Elburg. Met vermelding Maskerade. Ook zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

Informatie via: culturele.activiteiten.elburg@gmail.com

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: info@locomediagroep.nl.

Meer over

Deel dit artikel