Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Abdi Nageeye met vrienden. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De zilveren medaille van Abdi Nageeye. Foto: Omroep Gelderland
Abdi Nageeye toont met trots zijn zilver aan vrienden. Foto: Omroep Gelderland

Abdi Nageeye toont met trots zijn zilver aan vrienden. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Marathonloper Abdi Nageeye kan zijn geluk niet op. Met een grote glimlach stapte hij maandag, met zijn zilveren medaille, Schiphol binnen. Hij hoort bij de beste marathonlopers van de wereld, terwijl weinig mensen daar ooit vertrouwen in hadden, zo vertelt hij.

De Nijmeegse Abdi Nageeye begon vroeger als voetballer, maar maakte in één keer de switch naar het serieuze hardlopen en daar waren mensen verbaasd over, want Abdi genoot van het leven. "Iedereen was destijds verrast. Ik ging elke zaterdagavond uit, zat in de keet en hield van een feestje. En toen ben ik in één keer serieus gaan lopen. Toen dachten mensen: gaat dit wel lukken? Nou ik kan wel zeggen dat ik het knap van mezelf vind dat ik die switch toen zo snel heb gemaakt."

Tekst gaat verder na de video.

En dat is maar goed ook, want Nageeye had een lange adem en kon hard lopen. Maar medailles op een EK of een WK haalde hij niet vaak, zelfs niet in zijn juniorentijd. Deze medaille is voor velen dan misschien ook een verrassing. "Voor mij niet hoor, ik ben meer opgelucht. Ik heb het nooit bewezen. Loopmaatjes waar ik vanaf 2007 mee liep, pakten allemaal medailles. Ik niet. Dus niemand had heel veel vertrouwen in mij, maar ik dacht telkens dat het er wel in zou zitten. Ik dacht bij mezelf: ik kan dit. En nu heb ik het met zoveel power laten zien. Nu wil ik zeggen: ik had gelijk."

Nageeye heeft nu het gevoel dat hij er ook bij hoort. "Dit was echt de bevestiging. Voor mij was hij er al wel hoor, maar voor de buitenwereld niet. Nu wil ik me ook meteen serieus gaan voorbereiden op het WK, daar wil ik volgend jaar weer goed staan."

'Iedereen heeft het gezien'

Abdi Nageeye kon zijn geluk vandaag op Schiphol delen met enkele vrienden. Daar bleek ook hoe Nederland naar zijn prestatie heeft gekeken. "Het is dan ook bijzonder om hier te zijn. Iedereen heeft het gezien. Ook mensen die het niet volgen zeggen nu dat ze Abdi hebben gezien. Zelfs oud-klasgenoten en jongens waarmee ik voetbalde lieten wat van zich horen. Maar ik denk telkens, ik doe dit al 14 jaar man, haha."

Tekst gaat verder na de foto.

Abdi Nageeye met vrienden. - Foto: Omroep Gelderland

Naar Oldebroek

Na alle persverplichtingen en huldigingen vertrekt Nageeye woensdag naar Oldebroek, waar het gastgezin zit dat hem heel lang in huis heeft gehad. "Ze wilden eigenlijk hier naar Amsterdam komen, maar ik heb gezegd dat ik wel naar hen zou komen. Het is maar kort hier, dan hoeven ze niet vanuit Oldebroek hierheen te komen. Ik ga daar lekker slapen, dat is toch ook wel heel bijzonder."

En slaap heeft Nageeye wel nodig. "Ik heb vanaf de marathon zondag maar vier uurtjes slaap gehad, ik ben blij dat ik er nog sta." Wel had de marathonloper nog genoeg energie voor een dansje op het podium in Tokio. "Haha, ja. Na elke marathon ging ik uit, maar dat kon in Rio de Janeiro (2016, red.) niet en nu in Tokio ook niet. Maar ik houd wel van een feestje, dus je moet wel een beetje sfeer maken hè?"

'Zilver is niet meer genoeg'

In 2024 krijgt Nageeye een nieuwe kans op uitgaan na de marathon, maar dan moet er wel een andere kleur medaille om zijn nek hangen, vindt hij. "Ik zeg altijd dat marathonlopers op hun 35e op het sterkst zijn. ik ben nu 32. In Parijs wil ik goud, dat is alleen goed genoeg, de rest niet."

De zilveren medaille van Abdi Nageeye. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel