Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Ton Bannink, Inge de Jager en Tom de Nooijer aan tafel in Cultura in Ede. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Tom de Nooijer (21) vertrok bij de lokale SGP en startte het Christelijk Verbond Oldebroek. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Ton Bannink (87), het oudste gemeenteraadslid van Nederland. Foto: Omroep Gelderland
Presentator Inge de Jager en Tom de Nooijer van CVO. Foto: Omroep Gelderland

Presentator Inge de Jager en Tom de Nooijer van CVO. Foto: Omroep Gelderland

EDE - Ton Bannink (87) uit Twello is het oudste raadslid van Gelderland, Tom de Nooijer (21) uit Oldebroek het jongste. De politieke arena trekt hen beiden aan, maar ze geven het ieder op hun eigen manier handen en voeten. Bannink nog eventjes, De Nooijer misschien nog héél lang. Beiden erkennen dat het vertrouwen in de politiek tanende is, maar de kans om er iets aan te doen ligt ook bij de politici zélf.

Over een kleine zes weken mag Nederland naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. In die periode toert Omroep Gelderland met een mobiele studio in een verkiezingsbus door de provincie. Deze vrijdag deden we Scherpenzeel aan. Het volledige (toer)schema staat op gldstemt.nl.

Lokale politiek begint bij je buren. Die gouden tip geeft scheidend raadslid Bannink van Gemeentebelangen mee aan De Nooijer. Bouw geleidelijk aan verder en ga niet te hoog grijpen, is zijn advies. De tachtiger is bezig aan zijn afscheidstournee: zijn huidige raadsperiode is bijna voorbij en dan heeft Bannink voor Gemeentebelangen bijna een kwart eeuw in de gemeenteraad van Voorst gezeten.

Ton Bannink, Inge de Jager en Tom de Nooijer aan tafel in Cultura in Ede. - Foto: Omroep Gelderland

Hij rolde er min of meer pardoes in. "Ik ben op een tamelijk vreemde manier raadslid geworden", zegt hij. "Het gebeurde niet omdat ik er zo'n behoefte aan had. Op een feestavond sprak ik een clubgenoot van de voetbal en die vroeg me: waar stem jij eigenlijk op? Ik wist dat hij tot aan zijn nek in Gemeentebelangen Voorst zat geworteld en zei: op Gemeentebelangen, natuurlijk! Ik dacht, dan ben ik er klaar mee, dit gesprek is ten einde. Maar daar begon die periode van 23 jaar eigenlijk. Want hij zei: aanstaande maandag hebben we een bestuursvergadering. Kom je ook?"

Meteen een prettig gevoel

Bannink zegde toe te komen en voelde zich meteen erg prettig in die voor hem nieuwe omgeving. "Daar zaten mensen uit alle geledingen van onze bevolking in de gemeente, bij wie ik me direct op mijn gemak voelde. Zo is het ooit begonnen, en nu zit ik er nog steeds."

De Nooijer is juist pas enkele jaren bezig. Van 2018 tot 2021 zat hij namens de SGP in de gemeenteraad van Oldebroek. Nadat die partij hem niet op de kandidatenlijst plaatste voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, splitste De Nooijer zich af en richtte hij een nieuwe partij op: Christelijk Verbond Oldebroek (CVO). Met die partij hoopt hij zetels te veroveren tijdens de komende verkiezingen.

Tom de Nooijer (21) vertrok bij de lokale SGP en startte het Christelijk Verbond Oldebroek. - Foto: Omroep Gelderland

Dat hij op achttienjarige leeftijd al de lokale politiek inging, baarde opzien. "Mijn ouders en vrienden hebben zich wel eens afgevraagd wat bezielt je? Maar ik wist eigenlijk al vanaf het begin waarom ik het deed. Het was deels uit idealisme, maar ik vond het ook wel echt leuk. Ik haal er energie uit", zegt De Nooijer. En dat doet hij nog steeds, ondanks de perikelen van de laatste tijd.

Breuk met de SGP

In november vorig jaar werd duidelijk dat de SGP in Oldebroek de jonge De Nooijer niet op de kieslijst zette voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nog diezelfde dag maakte De Nooijer bekend compleet te stoppen als gemeenteraadslid. De partijleden namen vervolgens twee moties aan: een motie van wantrouwen tegen het bestuur en een motie om De Nooijer voor te dragen als lijsttrekker. Het partijbestuur legde beide moties naast zich neer. Als gevolg daarvan trokken vijf kandidaat-raadsleden zich terug van de kieslijst.

Het vertrouwen in de politiek is met name een vertrouwen in personen
Ton Bannink, Gemeentebelangen Voorst

"Ik betreur het nog steeds", zegt De Nooijer over die gebeurtenissen. "Ik ben landelijk nog steeds SGP-lid en voel me nog altijd verbonden met de partij. De stijl van politiek bedrijven lag echter uit elkaar. Aanwezig zijn in de media, dat was iets heel nieuws voor de SGP in Oldebroek. Sommige raadsleden hebben, denk ik, nog nooit met journalisten gesproken. Waarom zou je met ze praten, vroegen ze zich af. Maar ik wilde graag een geluid uitdragen, en de manier waaróp ik dat doe is anders."

Vertrouwen in de politiek

Er is het één en ander gebeurd binnen de lokale SGP-fractie, erkent De Nooijer. Die gebeurtenissen dragen bij aan een afnemend vertrouwen in de politiek. "Het is niet goed wanneer je als partij je eigen leden negeert", meent hij. "Als je dat doet, hoe moet je dan het vertrouwen krijgen van de inwoners?"

Zie ook: Vertrouwen in lokale overheid keldert met verkiezingen om de hoek: 'Heel lullig'

Bannink erkent dat er minder vertrouwen in de politiek is dan 'vroeger'. "Maar het hangt wel af van waar je woont, werkt en leeft. Als je het mij vraagt, zeg ik nee. En ik doe al 23 jaar mee in dit spel, juist daarom. Wij vertalen politiek in gemeentebelangen. We hebben in alle dorpen van onze gemeente onze mensen zitten, we zijn overal vertegenwoordigd en krijgen alle mededelingen op ons bord. Zo zijn wij gegroeid naar negen zetels." Het vertrouwen in de politiek is met name een vertrouwen in personen, vindt Bannink. "Zo simpel is het. Wij doen niet aan hoogdravende politiek."

Ton Bannink (87), het oudste gemeenteraadslid van Nederland - Foto: Omroep Gelderland

De Nooijer hoopt met het Christelijk Verbond Oldebroek het vertrouwen te winnen van de inwoners van de gemeente. "Ik heb dat de laatste jaren ook uit willen dragen. Ik verstuurde mijn stukjes, zocht jongeren op via social media. Ik vind: je kunt het jammer vinden dat er weinig vertrouwen is in de politiek, maar je kunt er ook zelfs iets aan proberen te doen. Dat heb ik de voorbije drieënhalf jaar geprobeerd te doen en dat zal ik ook bij de verkiezingen doen."

Is de breuk te lijmen?

De Nooijer twijfelde lang of hij het echt wilde: losraken van de SGP en op eigen benen verder. "Ook omdat ik landelijk nog lid ben van de SGP en dat blijf. Maar de massale steun die ik heb ontvangen was voor mij een bevestiging. We hebben een goed verhaal en goede mensen die er helemaal klaar voor zijn."

Het zou een mooi statement zijn als we uiteindelijk weer tot elkaar kunnen komen
Tom de Nooijer (CVO) over de SGP

Ook realiseert de nieuwkomer zich dat hij de concurrentie aan moet gaan met zijn oude nest: de SGP. Dat het nu tot een breuk is gekomen, betekent voor hem overigens niet dat het boek voor altijd dicht is. "Het zou een mooi statement zijn als we uiteindelijk weer tot elkaar kunnen komen. Ik sta daar in ieder geval voor open, ik wil nooit deuren dichtdoen voor mensen. We staan open voor een coalitie met iedereen."

Zie ook: Veelbesproken Tom de Nooijer doet tóch mee aan verkiezingen

Deel dit artikel