Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Erik Kwakkel, ceo van Geldmaat. Foto: Omroep Gelderland
Henk Radstake moet steeds verder fietsen voor een pinautomaat. Foto: Omroep Gelderland

Henk Radstake moet steeds verder fietsen voor een pinautomaat. Foto: Omroep Gelderland

HALLE - Even pinnen en binnen een paar minuten ben je weer thuis. Voor steeds meer Gelderlanders is dat niet mogelijk. In meer dan de helft van de dorpen is zelfs helemaal geen geldautomaat meer. Soms moeten mensen wel zeven kilometer reizen om contant geld op te nemen.

Eén van de plaatsen waar inwoners lang moeten reizen voor een geldautomaat is Halle. De 74-jarige Henk Radstake woont in het buitengebied van Halle en hij pint gemiddeld één keer per week. "De dichtstbijzijnde mogelijkheid om te pinnen is bij de plaatselijke supermarkt op 4 kilometer, maar die stopt er in mei dit jaar mee."

7 kilometer fietsen

Om te pinnen reist Radstake ook naar andere plaatsen. "Zieuwent is 7 kilometer en Zelhem en Ruurlo zijn nog meer kilometers. Ik red me nog wel. Ik ben redelijk mobiel, dus soms ga ik op de fiets. Maar er komt een tijd dat dat niet meer gaat. Ik ga ook weleens met de auto. Ik heb een goed pensioen, maar voor mensen die dat niet hebben en willen pinnen is lang reizen met de auto moeilijk vanwege de huidige benzineprijzen. Het zou fijn zijn als banken meewerken aan een geldautomaat dichter in de buurt."

Henk doet zijn verhaal:

Geldmaat-directeur Erik Kwakkel belooft naar de situatie te kijken, omdat volgens hem iedereen binnen een straal van 5 kilometer van een geldautomaat moet wonen. Maar er zijn volgens hem meer voorwaarden. Een pinautomaat moet bijvoorbeeld niet makkelijk te kraken zijn. "Ik begrijp dat in het dorp een automaat van Rabobank om veiligheidsredenen is weggehaald."

Daarnaast is het uitgangspunt dat er alleen automaten komen in buurten waar ook geld wordt uitgegeven, zoals winkelcentra en uitgaansgelegenheden. "En tot slot kijken we ook of een automaat veel gebruik wordt. Zijn er voldoende opnames om een automaat rendabel neer te zetten?" Daarvoor zijn volgens Kwakkel al gauw 20.000 tot 30.000 transacties per jaar nodig, al verschilt dat per omgeving.

Erik Kwakkel, ceo van Geldmaat. - Foto: Omroep Gelderland

In heel Gelderland zijn er op dit moment nog 417 pinautomaten van Geldmaat. Volgens de landelijke norm mag maximaal 0,24 procent van de bevolking hemelsbreed meer dan 5 kilometer van een automaat af wonen. Als je deze landelijke norm zou toepassen op onze provincie dan wordt deze norm ook gehaald. Maar als je kijkt naar de verschillende gemeenten, dan blijkt dat deze in acht Gelderse gemeenten niet gehaald zou worden. In sommige gemeenten zelfs bij lange na niet.

Vooral een probleem in de Achterhoek

Dit probleem speelt vooral in de Achterhoek. In Winterswijk woont bijna 5 procent van de inwoners verder dan 5 kilometer van een Geldmaat. Maar ook in Bronckhorst (4 procent) en Berkelland (2 procent) speelt dit probleem.

Om de toegankelijkheid van contant geld in de regio te garanderen zou met een norm per regio of gemeente gewerkt kunnen worden. Maar De Nederlandsche Bank zegt tevreden te zijn over hoe het nu gaat en dat er geen draagvlak is voor een regionale norm, omdat er dan veel automaten bijgeplaatst moeten worden.

Op onderstaande kaart kun je voor ieder gemeente zien of de norm in jouw gemeenten gehaald zou worden:

Verantwoording
Omroep Gelderland bepaalde voor alle postcodes in Gelderland de afstand naar de dichtstbijzijnde Geldmaat. Met gegevens van het CBS over het aantal inwoners per postcode berekenden we vervolgens hoeveel inwoners hemelsbreed meer dan 5 kilometer van een Geldmaat wonen. Op basis van deze data bepaalde we per gemeente een percentage. Hoewel het Convenant Contant Geld uitgaat van een landelijke norm geeft dit goed aan dat voor bepaalde gebieden de bereikbaarheid van contant geld achterblijft bij die landelijke norm.

Deel dit artikel