Café De Zaak eerder dicht na meldingen over drugsgebruik. Foto: RTV Nunspeet

Café De Zaak eerder dicht na meldingen over drugsgebruik. Foto: RTV Nunspeet

NUNSPEET - “Volkomen fout”. Zo noemt Michiel De Vries, hoogleraar bestuurskunde aan de Radboud Universiteit te Nijmegen, de beslissing van de gemeente Nunspeet om maatregelen te nemen bij een kroeg waar ondermeer drugs zouden worden gebruikt. De gemeente beroept zich op de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV), maar er is geen overtreding geconstateerd. En dat kan volgens de hoogleraar simpelweg niet.

Professor De Vries laat geen spaan heel van het besluit van de gemeente Nunspeet om een ontheffing in te trekken vanwege “vermoedens van drugsgebruik”: “Er is gewoon bewijs nodig”, zegt De Vries. “Een eenvoudige gang naar de bestuursrechter zal er voor zorgen dat deze beslissing van de gemeente Nunspeet heel snel van tafel is.”

Geen bewijs

De gemeente Nunspeet liet de ondernemer Harry Ten Hove vorige week weten dat zijn zaak eerder dicht moet. In plaats van om 4:00 uur, moet De Zaak nu om 1:00 uur dicht. Als reden wordt er genoemd dat er drugs gebruikt zou worden in het café. Ook zou er drank worden geschonken aan minderjarigen. Bewijs is er echter niet. Zo valt ook te lezen in de brief van burgemeester Breunis van de Weerd: "Nadrukkelijk wil ik stellen dat er door de politie en de gemeentelijke opsporingsambtenaren geen strafbare feiten zijn vastgesteld", schrijft Van de Weerd. "Zij hebben echter wel veel signalen ontvangen." Om hoeveel meldingen het gaat wordt niet duidelijk. Wel schrijft Van de Weerd: “Gezien de hoeveelheid klachten/meldingen kan worden gesteld dat de maatschappelijke onrust toeneemt.”

Rechtstaat

Hoogleraar De Vries is verbaasd over deze mededeling van de burgemeester: “Het is heel vreemd om dit alleen op basis van geruchten te doen. De term ‘maatschappelijke onrust’ is natuurlijk ook enorm vaag. Zijn er rellen voor het café? Vechtpartijen of demonstraties? We leven in een rechtstaat, een overtreding zal toch echt aangetoond moeten worden. Je alleen baseren op geruchten is niet voldoende en zelfs volkomen fout.”

Dat er wel eens een opstootje is in het dorpscentrum ontkent uitbater Ten Hove niet. “Laatst nog. Maar dat had niets met onze zaak te maken. Daar kunnen wij ook niet aan doen dat het bij ons in de straat was.” De ondernemer baalt van de beslissing van de gemeente. “Je mag best weten dat ik er een paar dagen slecht van heb geslapen”, zegt uitbater van De Zaak Harry Ten Hove. De hele kwestie zal hem zeker 50 a 60 duizend euro gaan kosten. “Ik zag het afgelopen weekend al. Ik had voor het eerst in 30 jaar de kroeg al iets na twaalven leeg. En heb afgelopen weekend zo’n kleine 10 duizend euro minder omzet gedraaid, dan in een normaal weekend.”

Kortgeding

“Dit kost de ondernemer inderdaad een hoop geld”, zegt hoogleraar De Vries. “Ik zou een stevig gesprek met de gemeente aangaan en als er geen bewijs ligt zou ik een kortgeding aanvragen en een flinke schadevergoeding. Dat kan al op korte termijn. Maar ik denk dat de gemeente dan bakzeil haalt, want die zal ook niet graag op de vingers worden getikt.”

Ook Koninklijke Horeca Nederland denkt dat een stap naar de rechter niet onterecht is. Een woordvoerder laat weten: “KHN is van mening dat burgemeesters heel zorgvuldig om moeten gaan met hun bevoegdheid om op basis van ‘openbare orde’ een bedrijf vervoegd te sluiten. Sluiting is een heel zwaar middel want heeft direct invloed op omzet en kan als het langer duurt impact hebben op het voortbestaan van een bedrijf en daarmee verbonden de werkgelegenheid voor mensen die er werken. De afweging die gemaakt moet worden is de afweging van de ‘openbare orde’ aan de ene kant maar ook de belangen van ondernemers en hun werknemers aan de andere kant. Zo’n besluit moet niet te lichtvaardig worden genomen, een overheidsorgaan zal een dergelijk besluit altijd terdege moeten kunnen onderbouwen. Een sluiting, of een eerdere sluiting, enkel en alleen op basis van geluiden en klacht uit de samenleving lijkt ons een uitermate dunne onderbouwing en zou naar onze mening in ieder geval niet zo moeten kunnen. Of dat in de kwestie van De Zaak in Nunspeet het geval is kunnen wij niet beoordelen, in het uiterste geval is het aan een rechter om het oordeel te vellen of een burgemeester het sluitingsbesluit terecht heeft kunnen nemen.

Ondernemertje pesten

Ondernemer Ten Hove zegt na te denken over juridische stappen. “Ik wil me er eigenlijk niet bij neerleggen”, zegt hij strijdvaardig. “Dit is gewoon ondernemertje pesten. Veel ondernemers zouden dit na corona niet overleven. Het ergste vind ik dat onze naam te grabbel is gegooid. Drugsgebruik onder jongeren is landelijk gewoon een groot probleem. Het gebeurt ook op scholen en in restaurants. Laten we dan met de hele horeca een vuist maken en laten zien wat we doen. Maar we staan helemaal alleen, de gemeente zelf doet helemaal niets.”

Mystery Guest

Hoogleraar De Vries geeft aan dat de gemeente zelf wel degelijk wat kan doen. “Bijvoorbeeld met een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) of agent naar binnenlopen. Als er dan wordt geconstateerd dat er drugs wordt gebruikt, kun je het café zo sluiten. Of desnoods undercover. Ze kunnen dan een zogenoemde ‘Mystery Guest’ sturen die de hele avond bekijkt wat er nu eigenlijk gebeurt.

Vragen

Wat de gemeente zelf doet aan preventie en de aanpak van drugsgebruik is niet duidelijk. De gemeente wil namelijk verder niet reageren op de kwestie. Wel laat een woordvoerder weten dat er aanstaande donderdag het 'preventie- en handhavingsplan Alcohol en Drugs 2022-2025' op de agenda van de gemeenteraad staat. Wellicht komt er dan ook meer duidelijkheid over de kwestie. CDA Lokaal is namelijk van plan om vragen stellen over de kwestie: “Wij willen graag weten wat onderbouwing is van deze beslissing van de burgemeester”, zegt fractievoorzitter Wichert Stoffer. “Wij hebben wel wat vraagtekens over hoe hard het bewijs is waarop deze beslissing is gebaseerd.”

Sander Kouwenberg van PvdA/GroenLinks stoort zich aan de toon van de brief: “Jammer dat er geen waarschuwing of voorgesprek is geweest. Er ligt meteen een beslissing, zonder dat de uitbater weerwoord heeft kunnen geven of zichzelf kon verdedigen. Het is heel cru dat het juist in deze periode is.” Eigenlijk heeft PvdA/GroenLinks dezelfde vragen als CDA lokaal. “Maar we gaan ze niet dubbel stellen, dat heeft geen zin.”

Gemeentebelang Nunspeet vindt het primair een zaak voor de burgemeester. Lijstrekker Marc Konings ziet de beslissing van de burgemeester als een waarschuwing: “Al zijn de signalen over De Zaak algemeen bekend, wij vinden dat je het samen moet oplossen. Misschien is het een goed idee dat de burgemeester zelf eens een avondje bier gaat tappen daar, dan weet hij wat er echt speelt.”

Lees ook: Dutch Pub De Zaak vanaf dit weekend om 1 uur dicht; ik gebruik géén drugs!

Disclaimer:

Omroep Gelderland / RTV Nunspeet heeft haar uiterste best gedaan om hoor- en wederhoor te plegen. We hebben verschillende vragen over dit onderwerp aan burgemeester Breunis van de Weerd gesteld. Deze wil echter niet op die vragen ingaan.

Deel dit artikel