De gemeenteraad van Heerde. Foto: Omroep Gelderland

De gemeenteraad van Heerde. Foto: Omroep Gelderland

HEERDE - De gemeente Heerde heeft nog geen plan van aanpak geschreven voor het verbeteren van de burgerparticipatie. Opvallend, want in oktober stelde de gemeenteraad dat dat uiterlijk 1 februari wel moest gebeuren. Drie maanden na die deadline is het plan er dus nog niet. "We willen liever een goed plan ná de deadline, dan op tijd een slecht plan", klinkt het.

De gemeenteraad liet onderzoek laten doen naar de inwonersparticipatie. Een van de aanbevelingen was om duidelijker uit te leggen wat inwoners van de gemeente mogen verwachten. De gemeenteraad besloot dan ook dat daar een plan van aanpak voor opgesteld zou moeten worden. De gemeente zou, geholpen door een extern bureau, samen met inwoners gaan kijken naar die participatie, om die te verbeteren. Daarbij werd de expliciete deadline van 1 februari van dit jaar genoemd.

Moet aansluiten bij lokale cultuur

"Maar dat bleek toch wel erg ambitieus", zegt burgemeester Jan Willem Wiggers nu. "De afgelopen maanden zijn we met verschillende externe bureaus in contact geweest, maar niet elk bureau sluit goed aan bij onze wensen."

Er wordt dus nog altijd niet samengewerkt met een onderzoeksbureau. "Maar we hebben nu wel een partij gevonden die waarschijnlijk goed aansluit bij ons en onze wensen", stelt Wiggers gerust. "Als dat inderdaad zo is, kunnen we op korte termijn beginnen met het maken van dat plan. Hopelijk hebben we het dan nog voor de zomer af."

Dat wordt nog doorwerken, want op 27 juni is de laatste gemeenteraadsvergadering vóór het zomerreces. "Dat klopt", weet ook Wiggers. "Maar het zou wel mooi zijn om het voor die tijd allemaal af te ronden." Mocht dat lukken, dan is dat vijf maanden na de deadline. "Dat is helaas niet anders. Ik heb liever te laat een plan dat goed aansluit bij onze gemeente, dan op tijd een plan waar we weinig mee kunnen."

Deel dit artikel