Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een foto is het enige wat Janine nog heeft van haar ouders. Foto: Omroep Gelderland
Josine van Aggelen overleefde een Japanse luchtaanval. Foto: Omroep Gelderland

Josine van Aggelen overleefde een Japanse luchtaanval. Foto: Omroep Gelderland

HARDERWIJK - We kennen de oorlogsverhalen uit onze provincie en daaromheen. Maar ook verhalen van de andere kant van de wereld zijn het vertellen waard. Josine van Aggelen maakte als jong meisje de oorlog in Nederlands-Indië mee, en verloor haar ouders tijdens een luchtaanval door de Japanners.

Van de tijd in Nederlands-Indië weet ze nog maar weinig. "Mijn vader werkte bij de marine. Toen de oorlog steeds naarder werd moesten we vluchten", vertelt ze in het tv-programma Muzikale Tour Van De Vrijheid. Ze was zes jaar, "een klein meisje". Eén van de weinige dingen die ze zich herinnert is dat ze met een pannetje op haar hoofd naar school ging. "Voor de bescherming", zegt ze."

Vlucht naar Australië

Omdat haar vader bij de marine werkte, konden ze samen vluchten naar Australië. Enkele dagen daarvoor was de slag in de Javazee gestreden en verloren. "Op het laatste moment kregen de bemanningen, de commandanten van de Marineluchtvaartdienst de opdracht om zoveel mogelijk uit te wijken naar Australië", legt Anne van Dijk uit, commandeur buiten dienst van de Marineluchtvaartdienst.

Josine van Aggelen vertelt haar verhaal aan artiest Joe Buck:

"Het was chaos, de bemanningen werden pas op het laatste moment geïnformeerd. Er werd ook toegestaan dat de familieleden van de bemanning mee mochten." In één van de vliegtuigboten zat ook Josine met haar vader en moeder.

Luchtaanval

Een groep van vijftien vliegtuigboten verzamelden zich aan de kust bij het Australische plaatsje Broome. Door de getijden konden ze niet aan wal komen, waardoor de mensen aan boord moesten slapen. "Daar zaten dan wel twintig tot dertig mensen aan boord", legt Van Dijk uit.

's Avonds werd er op grote hoogte een Japans vliegtuig gespot, wat later een verkenningsvlucht bleek te zijn. De volgende ochtend rond 09.00 uur, terwijl er een vijftiental vliegboten lag in de haven, werden ze beschoten door de Japanners. "Ze schoten op alles wat los en vast zat. Binnen een half uur waren alle boten in brand geschoten. Wie nog leefde sprong in het water."

'Ik moest mijn moeder loslaten'

Josine vertelt het heftige verhaal vanuit het vliegtuig waar ze inzat. Ze zag hoe haar vader in elkaar zakte. "Toen kwam ik in zee bij mijn moeder. Die was aan het zinken. Die had ik beet, maar die moest ik loslaten."

Ze blijft even stil voor ze weer verder vertelt: "Er lagen veel mensen in zee en er was veel vuur. Maar er kwamen ook bootjes om ons te redden. Ik ben ook door iemand gered, die heeft mij uit de zee gehaald. Ik weet niet hoe dat verder is gegaan."

Ze werd achtergelaten bij andere mariniers. Tot haar 21ste hebben die voor haar gezorgd.

Bekijk hieronder de hele aflevering van de Muzikale Tour Van De Vrijheid.

Deel dit artikel