Huishoudens die per ongeluk 800 energietoeslag teveel kregen, moeten terugbetalen, maar het mag in delen. Foto: Omroep Gelderland

Huishoudens die per ongeluk 800 energietoeslag teveel kregen, moeten terugbetalen, maar het mag in delen. Foto: Omroep Gelderland

NUNSPEET - Huishoudens op de Noord-Veluwe die de 800 euro tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen per ongeluk twee keer kregen, kunnen een betalingsregeling treffen met de gemeente.

Dat belooft Meerinzicht, de organisatie die voor de gemeenten Zeewolde, Ermelo en Harderwijk zulke zaken regelt. Meerinzicht zegt het 'heel vervelend' te vinden dat het is misgegaan met de energiesubsidie, maar het geld moet wel terugbetaald worden.

De gemeenten Harderwijk, Ermelo en Zeewolde zijn de fout ingegaan met de energiesubsidie voor minima. Meer inwoners dan bedoeld kregen een bedrag van 800 euro uitgekeerd van de gemeente. "Dat zijn mensen die dat geld ten onrechte op hun rekening hebben ontvangen", legt Simone van der Marck uit. Zij is directeur van Meerinzicht.

"Voor de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde verstrekken wij de energietoeslag. Dat maakten wij automatisch over bij de cliënten die bij ons bekend zijn, dat zijn mensen met een bijstandsuitkering of een financiële bijdrage. En dat is helaas ook terechtgekomen bij mensen die samen met iemand anders in een huis wonen. De energiesubsidie is dus dubbel verstrekt.

Luister naar de uitleg van Simone van der Marck:

Het gaat in totaal om 158 gevallen. Het ging daarbij volgens Meerinzicht voornamelijk om gehuwden of mensen in een instelling. "Dat vinden we heel vervelend", zegt Van der Marck daarover. "Mensen hebben dat geld op hun rekening gekregen en konden dat goed gebruiken, omdat ze een laag inkomen hebben. Maar ze hadden er geen recht op."

Blunder

De PvdA in Harderwijk vindt het een blunder van jewelste. "Die mensen hebben eerst een brief gekregen dat ze recht hebben op het geld en hebben het geld daarna ook gekregen. Een paar dagen later worden ze ineens gebeld dat ze het terug moeten betalen", zegt raadslid Jitske van Noordennen. Ze vreest dat mensen met een laag inkomen hierdoor in de problemen kunnen raken.

De kans bestaat, zegt Van Noordennen, dat de inwoners die geen recht hebben op de energiesubsidie het bedrag in gedachten al hadden gereserveerd voor een uitgave. "Of het al letterlijk hebben uitgegeven. En nu moet het weer terugbetaald worden."

Volgens Van Noordennen is het niet de fout van de mensen, maar van de gemeente en die moet het volgens haar herstellen: "De enige oplossing die wij zien is dat ze het geld mogen houden, maar we weten niet of dat mogelijk is."

Betalingsregeling

Daar wil Meerinzicht niets van weten. "De energietoeslag is natuurlijk bedoeld voor een zelfstandig huishouden. Dat betekent dat er per huishouden 800 euro wordt uitgekeerd. Op het moment dat mensen twee keer dat bedrag hebben gekregen en daar geen recht op hebben, dan is het voor de hand liggend dat je dat terugbetaalt. Dus wij gaan ervan uit dat dat bedrag terugbetaald wordt. Als dat voor mensen lastig is, omdat ze het al hebben uitgegeven, gaan we in gesprek over een betalingsregeling. Dus we maken afspraken met inwoners over hoe ze dat terug kunnen betalen."

Deel dit artikel