Initiatiefnemer van vorig jaar Henk van Asselt oppert om misschien maar te stoppen met dodenherdenking. Foto: Omroep Gelderland

Initiatiefnemer van vorig jaar Henk van Asselt oppert om misschien maar te stoppen met dodenherdenking. Foto: Omroep Gelderland

ELSPEET - Het is voor zover bekend de enige plek in Gelderland waar vandaag niet herdacht wordt. Misschien zelfs wel de enige plek in Nederland: in Elspeet gaat de dodenherdenking dit jaar niet door. Er is simpelweg niemand die het organiseert.

Vorig jaar werd er nog wel een herdenking gehouden ondanks de corona-maatregelen. Initiatiefnemer van toen, Henk van Asselt, legt in onderstaande video uit, waarom dat dit jaar niet zo is:

Tekst gaat verder na de video:

De gemeente Nunspeet zegt het jammer te vinden dat er geen herdenking is en hoopt dat die er volgend jaar wel is en heeft daar goede hoop op. "Een herdenking vinden wij altijd van belang, maar deze moet wel gedragen worden door de samenleving", zegt woordvoerder Wob Meijering. "We denken dat er volgend jaar toch in Elspeet wel weer een groep mensen op staat die het herdenken willen organiseren."

Enige plek in Nederland?

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei kan niet met zekerheid zeggen of Elspeet de enige plek van Nederland is waar niet wordt herdacht. "Er zijn in ieder geval meer herdenkingen dan gemeentes, dus op heel veel plekken wordt er wel herdacht", zegt een woordvoerder. Het comité vindt het jammer dat er in Elspeet niet wordt herdacht. "Maar in de gemeente Nunspeet, waar Elspeet onder valt, zijn er wel meerdere andere herdenkingen."

Vrijwilligers

In alle andere kernen van Nunspeet wordt er inderdaad wel herdacht: Vierhouten, Hulshorst en Nunspeet zelf. Vrijwilligers spelen daar een belangrijke rol volgens de gemeente. "Dit jaar werd het zonder vrijwilligers moeilijk in Elspeet", geeft de woordvoerder van de gemeente aan. Er wordt verder geen krans of bloemen op de begraafplaats in Elspeet geplaatst. "Het leggen van een krans moet onderdeel zijn van een plechtigheid", zegt Meijering daarover. "Dat moet waardig zijn. Volgend jaar gaan we dat opnieuw proberen."

Deel dit artikel