Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De penisplant in vol ornaat. Foto: Omroep Gelderland
Henk Berghorst bij zijn bloeiende penisplant. Foto: Omroep Gelderland

Henk Berghorst bij zijn bloeiende penisplant. Foto: Omroep Gelderland

'T HARDE - Het gebeurt niet vaak: een penisplant in bloei. En dus is Henk Berghorst uit 't Harde extra blij dat het dit jaar bij hem wel is gebeurd. "Je ziet het wel op foto's, en ik heb de bloeiende penisplant in de Hortus botanicus in Leiden gezien, maar dat hij nu bij mij ook bloeit is wel bijzonder."

Amorphophallus heet de plant officieel, van de Griekse woorden amorphos (ongevormd) en phallos (penis). "Die naam hebben ze mij wel toegestuurd, maar ik kan hem niet onthouden", geeft Berghorst toe. "De Nederlandse naam is veel makkelijker te onthouden: penisplant. Dat wist ik niet toen ik hem kocht hoor, ik vond het gewoon een mooie plant. Ik houd wel van wat bijzondere planten."

Dicht bij een kacheltje

Berghorst is een hobby-tuinier, en heeft in zijn tuin een kleine kas staan. "Daar heeft de plant deze winter dicht bij het kacheltje gestaan", zegt hij. "Andere jaren kwam er dan een steel naar boven, met een mooi blad. Dat vond ik ook al heel mooi. Maar ik zag wel op foto's hoe de plant eruit kon zien als hij bloeide. Vorig jaar bloeide er zo'n plant in Leiden, in de Hortus botanicus. Daar ben ik toen ook wezen kijken. Dat hij nu ook bij mij bloeit, is bijzonder."

Na zes jaar bloeit de plant

Want dit jaar kwam er niet een kleine steel met een blad naar boven. "Nee, nu kwam er duidelijk een langere steel, met een rechtopstaande bloem. Daar komt denk ik de naam ook vandaan, als je hem ziet bloeien zie je wel dat het een beetje op een penis lijkt. Als hij niet bloeit, haal je dat er echt niet uit." En nu staat er een penisplant van zo'n anderhalve meter hoog bij Berghorst in de kas. "Ik had gehoord dat ze een keer in de tien tot vijftien jaar bloeien. Deze heb ik nu zes jaar."

De plant valt niet alleen op vanwege zijn vorm. "Klopt, hij stinkt ook behoorlijk", lacht Berghorst. "Ik ruik zelf niet zo heel goed meer, maar andere mensen die de afgelopen dagen in de kas kwamen, zeiden wel: 'wat stinkt dat ding'. De geur lijkt wel wat op rotte vis, niet een heel fijne geur, nee."

Bloem wordt slap

Inmiddels bloeit de penisplant op 't Harde al vier dagen. "Je ziet al dat hij minder mooi wordt", wijst Berghorst aan. "Het blad valt nu naar binnen, dat stond eerst mooi overeind. En de binnenkant was veel witter dan nu, dat verdwijnt ook. En de bloem zelf stond eerst recht overeind, maar nu gaat hij toch meer hangen. Hij wordt slap. Helaas bloeien ze niet een maand lang."

En dus is het binnenkort gedaan met de pret. "Ik heb nog meer knollen van de plant, dus misschien dat er nog eens eentje gaat bloeien. Dit heeft zes jaar geduurd, geen idee wanneer ik dit weer ga meemaken. Ik geniet er erg van."

Deel dit artikel