Er wordt extra water in het Veluwemeer gepompt. Foto: Omroep Gelderland

Er wordt extra water in het Veluwemeer gepompt. Foto: Omroep Gelderland

HARDERWIJK - Het Veluwemeer krijgt sinds maandagavond weer extra water uit het Markermeer. Dat is nodig om te voorkomen dat het waterpeil in het Veluwemeer te ver zakt door de aanhoudende droogte. Als het waterpeil erg laag wordt, is de kans op de groei van blauwalg groot. Ook kan een laag waterpeil gevolgen hebben voor de recreatie en scheepvaart op de Randmeren.

Waterschap Zuiderzeeland heeft op verzoek van Rijkswaterstaat gemaal De Blocq van Kuffeler bij Almere ingeschakeld. Dat gemaal pompt water uit het Markermeer, dat via de Hoge Vaart door Flevoland naar gemaal Lovink bij Biddinghuizen gaat. Daar gaat het extra water in het Veluwemeer. Het is de eerste keer dit jaar dat het Veluwemeer extra water krijgt.

Sproeien

Zuiderzeeland gaat deze week vanwege de droogte ook het waterpeil in sloten en watergangen in de Flevopolder met tien centimeter verhogen. Het grondwaterpeil in de polder daalt hard volgens het schap. Door een hoger waterpeil kunnen boeren en natuurbeheerders water blijven gebruiken voor onder meer sproeien. Bovendien warmt dieper water minder snel op. Dat is goed voor de flora en fauna en geeft ook in sloten en vaarten minder kans op blauwalgengroei.

Deel dit artikel