Lionsclub Elburg Oldebroek zwerfvuil opruimactie zaterdag 7 mei 2022 002. Foto: Loco Media Groep

Lionsclub Elburg Oldebroek zwerfvuil opruimactie zaterdag 7 mei 2022 002. Foto: Loco Media Groep

ELBURG - De Lionsclub Elburg-Oldebroek heeft zaterdag 7 mei een zwerfvuil opruimactie gehouden. Hierbij gebruikten de Lions de app HelemaalGroen, want dit burgerinitiatief is opnieuw één van de goede doelen die dit jaar door de Lionsclub Elburg-Oldebroek wordt ondersteund. Van 13.00- 16.00 uur waren ze in actie in en rond Elburg en richting Oldebroek. In totaal schoonden de mannen zestig kilometer op en vulden ze tien vuilniszakken. De meest opvallende vondsten waren een sleutelbos en een trouwfoto. Onderweg genoten ze van de vele complimenten die ze kregen. Na afloop was de groep zeer enthousiast, supergemotiveerd en voldaan. De barbecue (met partners) na afloop was dan ook dik verdiend. Deze actie gaat zeker een vervolg krijgen met meer Lions leden. De gemeente Elburg stelde grijpers en zakken beschikbaar. Voor veel inwoners is zwerfvuil een grote ergernis.

De gratis HelemaalGroen app is eenvoudig in gebruik en kan door iedereen geïnstalleerd en gebruikt worden. Ook een idee voor de Wijkhelden? De app legt het afgelegde traject vast van iemand die zich inzet voor een schone omgeving. Bovenal is het stimulerend om te zien waar anderen actief zijn. Samen wordt de kaart van Nederland groen gekleurd.

Hoe het werkt

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en maakt hun inzet zichtbaar op een kaart. Activeer de app (app.helemaalgroen.nl) wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Langzaam verkleurt het lijntje naar oranje, en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Door de huidige – 9350 – vrijwilligers bij HelemaalGroen begint de kaart van Nederland steeds groener te kleuren. Het is mooi om de eigen route te zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en uit de rest van het land (www.helemaalgroen.nl).

In 2021 zijn ruim 220.000 geregistreerde kilometers ontdaan van zwerfvuil in Nederland. Na ruim twee jaar is duidelijk dat dit door Jaap de Boer (gepensioneerd dierenarts uit de Achterhoek) gestarte burgerinitiatief breed wordt gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend of op een scootmobiel.

De gemeentes Elburg en Oldebroek tellen 32 vrijwilligers bij HelemaalGroen en dat kunnen er meer worden. Dat HelemaalGroen veel potentie heeft blijkt in de gemeente Berkelland met inmiddels 463 deelnemers (ruim 1% van alle inwoners) en 23.000 opgeschoonde kilometers in 2021. Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen!

Deel dit artikel