Mevrouw Tanja Haseloop Amsing. Foto: Loco Media Groep

Mevrouw Tanja Haseloop Amsing. Foto: Loco Media Groep

WEZEP - Liefde is mooi, liefde is goed. Liefde maakt blij, liefde verwart. Liefde maakt warm, of zorgt juist voor kippenvel. Liefde… het is een van de mooie kanten van het burgemeester zijn. Ik kom, nu het na corona gelukkig weer kan, bij veel bruidsparen over de vloer. Mensen die vijftig, zestig, soms zelfs 65 jaar lief en leed hebben gedeeld. Mensen die elkaars mooiste kanten kennen, die weten wat ze aan elkaar hebben. Die nog weten hoe het allemaal begon, en er mooie verhalen over vertellen. En als ze dat doen zie je in hun ogen weer die jonge mensen van toen. Maar mensen die ook elkaars zwaktes en eigenaardigheden kennen. Mensen die elkaar opvangen, versterken. Samen lief en leed delen.

Afgelopen weekend mocht ik, na heel lange tijd, een bruidspaar met elkaar in de echt verbinden. Voor het eerst in Oldebroek. Het is iets wat ik graag doe. En ook een mooie tegenhanger. Pril geluk tegenover jarenlange echtelijke ervaring. Mensen die staan te trappelen om samen verder te gaan, samen nieuwe herinneringen te gaan maken. Die samen niet alleen heel bijzondere dingen mee willen maken, maar die ook samen de gewone dingen van het leven willen beleven. Mensen die samen thuis willen komen na een dag hard werken, die samen willen ontsnappen aan de waan van de dag. Mensen die elkaar trouw beloven en voor elkaar willen zorgen. Elkaars veilige haven willen zijn. Dat is toch heel bijzonder! Niet voor niets noemen mensen hun trouwdag vaak een van de mooiste dagen van hun leven.

Tegelijkertijd weet ik natuurlijk dat dit niet voor iedereen geldt, dat geluk niet altijd voor iedereen is weggelegd. In gedachten ben ik dan bij de mensen die dat moeten missen. Die de liefde hebben gehad maar nu hun partner moeten missen. Waar ik, misschien wel net niet op bezoek kom met een bos bloemen. Na een lang leven samen moet je dan alleen verder. Dat is intens verdrietig. Mensen die dachten de liefde te hebben gevonden en in een relatie zitten waar de liefde uit verdwenen is. Die zich opgesloten voelen en geen uitweg zien. Ik gun ze iemand die kan helpen een oplossing te vinden.

Andere mensen treft het geluk van de liefde ‘gewoon’ niet. Ze vinden de juiste partner niet. Of het is nooit wederzijds. Ook dat kan zorgen voor verdriet. Mensen die, niet bewust gekozen, alleen door het leven gaan. Mensen die in hun eentje de mooie momenten van andere mensen meemaken. Die huwelijken gesloten zien worden, baby’s geboren zien worden, jubilea gevierd zien worden. Dan kan het stil zijn om je heen. Alleen eten, alleen opstaan en alleen naar bed gaan.

Liefde kan ook zorgen voor verwarring. Gevoelens mogen er soms niet zijn, relaties worden door de buitenwereld niet altijd gewaardeerd. Dat was vroeger, gelukkig, veel meer dan nu. Maar nog steeds is het een pijnlijk thema.

Ik kan nog heel lang door gaan over de liefde. Niet voor niets zijn er boeken over volgeschreven, duizenden liedjes over opgenomen. Het belangrijkste is misschien wel dat we de liefde moeten koesteren. De liefde voor onze partner, maar ook breder dan dat. Voor kinderen, ouders, vrienden, gemeenschap, muziek, de natuur, ons land. Liefde komt niet vanzelf en blijft niet zomaar. Liefde, daar moet je iets voor doen. Je moet er werk van maken. Vaak, maar niet altijd, gaat dat automatisch. Dat maakt het nooit vanzelfsprekend, maar altijd de moeite waard.

Tanja Haseloop–Amsingburgemeester

Deel dit artikel