Raadslid Hans Scheinck (OOG) tijdens zijn betoog in de gemeenteraad. Foto: Omroep Gelderland

Raadslid Hans Scheinck (OOG) tijdens zijn betoog in de gemeenteraad. Foto: Omroep Gelderland

GROENLO - Raadslid Hans Scheinck blijft aan als raadslid voor de Onafhankelijken Oost Gelre (OOG). Scheinck dreigde vorige week nog zijn raadszetel in te leveren, nadat hij tijdens een emotioneel betoog aan het einde van een commissievergadering een ‘open sollicitatie’ deed naar een functie als wethouder.

"Ik heb er zeker nog vertrouwen in om als raadslid verder te gaan”, zegt Scheinck. “Ik wil mij positief gaan inzetten voor een andere bestuurscultuur in Oost Gelre.” Daarmee doelt het raadslid op de twee partijen, CDA en VVD, die wederom de nieuwe coalitie lijken te gaan vormen in de gemeente. OOG, met zes zetels één van de grote winnaars van de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, viel net als vier jaar geleden buiten de boot.

'Je bent samen de gemeenteraad'

“CDA en VVD moeten gaan bewijzen dat ze er positief in staan en dat ze open staan voor argumenten van andere partijen”, zegt Scheinck. “Je bent tenslotte samen de gemeenteraad.” Scheinck vindt dat elk raadslid binnen de gemeenteraad van Oost Gelre een belangrijke functie heeft te vervullen. “Je bent niet alleen maar raadslid, maar je moet ook positief kritisch kunnen zijn tegenover iedereen”, aldus Scheinck.

Fractievoorzitter Ronald Willering van OOG is blij dat Scheinck behouden blijft voor de partij. “We hebben goed met elkaar gesproken”, zegt Willering. “Dat waren intensieve, maar goede gesprekken. We hebben wederzijds begrip voor elkaar standpunten, maar inhoudelijk zitten we volstrekt op één lijn.”

'CDA en VVD hebben rituele dans gehouden'

Willering deelt de ontevredenheid van Scheinck over het verlopen informatieproces. “Hij heeft dit vorige week op persoonlijke titel geuit tijdens een commissievergadering, maar inhoudelijk zijn we het met hem eens”, zegt Willering. “CDA en VVD hebben een rituele dans gehouden, waarbij wij als partij geen kans hebben gehad om mee te doen in de coalitie.”

Fractievoorzitter Walter Leemreize van het CDA gaf vorige week tijdens de commissievergadering nog aan het advies van de informateur op te volgen, waarbij een coalitie tussen CDA en VVD als eerste wordt onderzocht.

Zie ook:

Deel dit artikel