Lead Image 1:
Lead image TXT 1: De boeren in gesprek met de minister. Foto: Omroep Gelderland
Boeren in gesprek met minister Christianne van der Wal bij haar huis in Hierden. Foto: Omroep Gelderland

Boeren in gesprek met minister Christianne van der Wal bij haar huis in Hierden. Foto: Omroep Gelderland

HIERDEN - Boze boeren zijn vrijdagavond in Hierden verhaal gaan halen bij minister Christianne van der Wal over de stikstofplannen van het kabinet. De boeren kwamen met hun trekkers naar het huis van de minister en gingen daar met haar in gesprek.

De boeren verzamelden zich in Doornspijk en gingen vervolgens naar het huis van de minister. Er reden veertig tot vijftig trekkers mee. Onder het oog van de pers gingen de boeren het gesprek aan met Van der Wal. Die reageerde rustig op het onaangekondigde bezoek.

Politie onderneemt geen actie

Actiegroep Voll Gass claimt achter de actie te zitten. De politie is aanwezig en laat weten dat het ter plekke rustig is. "Wij ondernemen geen actie. We houden een oogje in het zeil of er geen strafbare dingen plaatsvinden", aldus een woordvoerder.

In een verklaring uit Voll Gass onvrede over de stikstofplannen. De actiegroep schreef daarin over de minister dat "als zij een brief in mekaar flanst met maatregelen die de doodsteek zijn voor een hele sector, dan willen we daar wel wat tijd voor vrijmaken. Zij hoort niet op die plek. En dat zal ze weten ook. Daarom rijdt een deel van Voll Gass, samen met een paar andere groepen, naar haar huis."

De minister kreeg een brief namens 'alle boeren van Nederland', zo meldt Voll Gass, waarin haar "gezien de ontstane situatie per direct ontslag" wordt gegeven. De boeren zeggen zich niet gewenst te voelen en zeggen het vertrouwen in de minister op.

Veehouders woedend

Veehouders reageerden eerder op vrijdag woedend op plannen van het kabinet om de uitstoot van schadelijk stikstof te verlagen. Die moet onder meer in de Gelderse Vallei met 60 procent omlaag. Boeren met een bedrijf dichtbij kwetsbare natuurgebieden moeten zelfs tot 70 procent minder stikstof uitstoten. Boerenorganisaties hebben al acties aangekondigd. Er is sprake van een grote landelijke actie op woensdag 22 juni.

Reacties Kamerleden

Kamerleden noemen het protest bij minister 'volstrekt onacceptabel'. Ook Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB) keurt het protest bij Van der Wal af. "Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op. Hoe boos je ook bent", twitterde ze. Volgens haar staat het grootste deel van de boeren ook niet achter dit soort acties.

Zie ook: Het drastische stikstofplan in vijf vragen en antwoorden

De boeren in gesprek met de minister. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel