Vrijwilligers van het Rode Kruis aan het werk tijdens de Vierdaagse. Foto: Omroep Gelderland

Vrijwilligers van het Rode Kruis aan het werk tijdens de Vierdaagse. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Het Rode Kruis is onlosmakelijk verbonden met de Nijmeegse Vierdaagse. Al decennialang werken vrijwilligers van de hulporganisatie zich tijdens het evenement in het zweet om wandelaars gezond over de finish te krijgen. Hoewel ook dit jaar honderden vrijwilligers reikhalzend uitzien naar de Vierdaagse, is het Rode Kruis nog op zoek naar extra handen.

"We zoeken echte aanpakkers, mensen die de mouwen durven en willen opstropen. Ze hoeven niet perse een ehbo-achtergrond te hebben. We zoeken bijvoorbeeld ook mensen die goed zijn in ict, of willen helpen bij de catering, of het rijden van onze busjes. Het belangrijkste is dat mensen echt iets willen doen", vertelt Alberta Opoku, woordvoerder van het Rode Kruis.

Honderd vrijwilligers gezocht

Het Rode Kruis heeft vanwege het verminderd aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse niet de 750 vrijwilligers nodig die in voorgaande jaren werden ingezet. Het streven is nu 600 paar handen en inmiddels hebben zo’n 500 mensen zich aangemeld. Dat het Rode Kruis nog zo’n 100 enthousiaste vrijwilligers nodig heeft, is volgens Opoku voor wandelaars geen reden tot zorg.

"Onze bijdrage aan de Vierdaagse komt absoluut niet in gevaar, we zijn in de basis compleet en kunnen gewoon volledig helpen. Het is alleen fijn als er wat extra mensen zijn, zodat we wat ruimer in ons jasje zitten en vrijwilligers - wanneer het nodig is - even op adem kunnen komen."

Kick-off

Dit weekend vond in Apeldoorn een kick-off plaats voor de vrijwilligers. Onder leiding van Ryan Bergkamp, al tien jaar Rode Kruis-vrijwilliger tijdens de Vierdaagse, zijn de vrijwilligers klaargestoomd voor de komende editie. Naast een inventarisatie of iedereen nog goed op de hoogte is van alle protocollen, en het oefenen van scenario’s die zich mogelijk voordoen tijdens het wandelevenement, was het ook een gezellig weerzien.

"Het is fantastisch om elkaar na al die tijd weer te zien en samen met de voorbereidingen aan de slag te gaan. En er zo samen alles aan te doen om ervoor te zorgen dat wandelaars op vrijdag de eindstreep halen", aldus een enthousiaste Ryan, die iedereen aanraadt zich aan te sluiten bij de Vierdaagseploeg van het Rode Kruis.

"Kom gewoon! Het is een groot feest. Word onderdeel van deze Rode Kruis-familie. Het is echt fantastisch om er, samen met de wandelaar, voor te zorgen dat we dit enorme feest kunnen neerzetten."

Zie ook:

Deel dit artikel