Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Zes graven zijn vernield. Foto: Waldie Rutten / Persbureau Heitink
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: De graven zijn vernield en er zijn spullen meegenomen. Foto: Waldie Rutten / Persbureau Heitink
Meerdere versiersels zijn meegenomen van het graf. Foto: Waldie Rutten / Persbureau Heitink

Meerdere versiersels zijn meegenomen van het graf. Foto: Waldie Rutten / Persbureau Heitink

NIJMEGEN - Zes graven op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen zijn in de nacht van zaterdag op zondag vernield. Daarbij zijn koperen en bronzen versiersels meegenomen, laat een bestuurder van Stichting Begraafplaatsen Nijmegen weten. De familie Damen-Peeters is erg ontdaan door de vernieling. "Wij hebben een beloning van 5000 euro klaarliggen voor de gouden tip."

"Ze hebben vazen, lampen en andere versiersels van brons en koper van de graven gehaald. De grafstenen zijn nog wel heel." De bestuurder, die niet met naam genoemd wil worden, is vanochtend ingelicht door nabestaanden die graven bezochten op Vaderdag.

"Ik trof daar emotionele mensen aan. En het is niet de eerste keer. Twee tot drie weken geleden gebeurde het ook al." Wie het gedaan heeft weet hij niet. "Alle nabestaanden van de graven in kwestie zijn ingelicht. De meesten zijn ook al langs geweest."

Mariabeeld en lantaarns weg

Eén van de families die vandaag - nota bene op Vaderdag - geconfronteerd werd met de vernieling is die van Milou Damen. Zij spreekt namens haar familie en vooral schoonmoeder. Haar vader ligt begraven op begraafplaats Jonkerbos. "Ze hebben het graf vernield. Er is een Mariabeeldje van brons weg, en ook nog twee lantaarntjes."

De graven zijn vernield en er zijn spullen meegenomen. - Foto: Waldie Rutten / Persbureau Heitink

"Drie weken geleden hebben ze de kettingen en twee duifjes er al afgehaald. Die stonden aan beide kanten van het graf. Ook zijn er vijf bloempotten van koper gestolen."

De familie is er stuk van. "Kwaad, een gevoel van onmacht. Het is gewoon verschrikkelijk verdrietig. Als ze een overleden persoon al niet kunnen laten rusten, dan deugen ze gewoon niet." De familie wil de gestolen spullen graag terug. "We hebben een beloning van 5000 euro klaarliggen voor mensen die ons leiden naar de spullen of weten wie de dader is. Misschien worden de spullen ergens ingeleverd en herkent iemand ze."

Aangifte

De familie Damen-Peeters heeft drie weken geleden aangifte gedaan van de vernieling. Maar volgens Marlou Damen hebben ze daar tot op heden niets van gehoord. De politie is zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.

De familie vindt ook dat er betere camerabewaking moet komen op de begraafplaats. De stichting die de begraafplaatsen van Nijmegen beheert, zegt dat het lastig is. "De begraafplaats is grotendeels afgesloten en er hangen camera's bij de ingang. Maar ik denk dat ze slim zijn en de camera's hebben ontlopen", zegt de bestuurder. De komende week worden de beelden bekeken om te zien of de daders mogelijk zijn vastgelegd.

De politie laat desgevraagd aan Omroep Gelderland weten dat er een onderzoek wordt opgestart naar de diefstallen. Mensen die iets verdachts hebben gezien of mogelijk beeldmateriaal hebben worden opgeroepen zich te melden.

Deel dit artikel