Terugkerende trekkers op de A28. Foto: Omroep Gelderland

Terugkerende trekkers op de A28. Foto: Omroep Gelderland

STROE - De politie wil via beeldmateriaal de identiteit achterhalen van boeren die woensdag rond het boerenprotest in Stroe gevaarlijke situaties op snelwegen veroorzaakten.

Dat zegt een woordvoerder van de korpsleiding van de politie. Boeren reden woensdag in groten getale op snelwegen terwijl dit verboden is. De politie focust zich op mensen die gevaarlijke situaties creëerden, de bestuurders van duizenden trekkers achterhalen kan volgens haar niet.

Boetes

Woensdag heeft de politie enkele honderden boetes uitgedeeld. Het exacte aantal is nog niet bekend. De politie greep vooral in bij excessen. De boeren werden om verschillende redenen beboet.

Ook de hoogte van de boetes verschilt. Zo kan het zijn dat de trekkers die op de A7 tegen het verkeer inreden geen boete krijgen voor het rijden op de snelweg terwijl dat niet mag, maar wel voor een poging tot zware mishandeling, legt de woordvoerder uit. De boete voor het rijden met een tractor op de snelweg is 410 euro.

'Afspraken genegeerd'

Volgens de woordvoerder wilde de politie het grondrecht van de boeren om te demonstreren woensdag respecteren. "Maar de afspraken die zijn gemaakt, zoals niet op de snelweg rijden met een trekker, zijn massaal genegeerd."

De woordvoerder benadrukt dat de demonstratie in Stroe prima verliep. "Het ging niet goed met hoe men ernaartoe en weer naar huis ging."

Wegen vast

Rond het boerenprotest in Stroe liep het verkeer op vele wegen vast. Na afloop werden op meerdere plekken in Nederland ook snelwegen geblokkeerd, maar niet in onze provincie. Wel stond er ook op Gelderse snelwegen veel verkeer stil door drukte, en door een akelig ongeval met een vrachtwagen die op de A12 bij Ede op een trekker botste.

De boeren protesteerden woensdag in Stroe tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Zie ook:

Deel dit artikel