Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Trekkers op de A28 bij 't Harde. Foto: Ingezonden foto
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Drie trekkers op het viaduct over de A50 bij Heteren. Foto: Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink
Trekkers boven de A1 bij Stroe.  Foto: Roland Heitink/Persbureau Heitink

Trekkers boven de A1 bij Stroe. Foto: Roland Heitink/Persbureau Heitink

STROE - Op meerdere plekken in onze provincie stonden boeren vrijdagavond met trekkers langs de snelweg. Ze stonden bij op- en afritten en op viaducten ‘om een statement te maken’. Bij stikstofminister Christianne van der Wal zijn hooibalen in de straat gelegd.

De trekkers werden onder meer gespot langs de A12 bij Bennekom, A1 bij Stroe, A28 bij ’t Harde, A30 bij Lunteren en A50 bij Heteren.

Volgens een bericht van Farmers Defence Force dat rondgaat onder boeren, stonden ze korte tijd langs de snelweg. ‘Gewoon om een statement te maken dat we er nog zijn’, luidde het bericht. De boeren protesteerden woensdag nog massaal in Stroe tegen de stikstofplannen van het kabinet.

Trekkers op de A28 bij 't Harde. - Foto: Ingezonden foto

Volgens een woordvoerder van de politie in Gelderland stonden de trekkers langs de weg, en niet erop. Het ging 'om enkele voertuigen per locatie'.

Drie trekkers op het viaduct over de A50 bij Heteren. - Foto: Jean-Marc Regelink/Persbureau Heitink

Op sommige plekken in Brabant stonden landbouwvoertuigen op de vluchtstrook. "Dat kan een gevaarlijke situatie opleveren", twitterde de politie Oost-Brabant. "We gaan met ze in gesprek en handhaven waar mogelijk. De veiligheid staat voorop."

Strobalen in straat van stikstofminister

Vlak bij de woning van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden zijn strobalen neergelegd. Actiegroep Voll Gass ging twee weken geleden naar haar huis om verhaal te halen over de stikstofplannen van het kabinet. Verschillende politici reageerden met afschuw op het bezoek van de boze boeren aan het woonadres van de minister.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat er vrijdag strobalen in haar straat zijn neergelegd. Verder was het rustig in Hierden, zegt hij. “Het is aan de gemeente om de strobalen op te ruimen.”

Zie ook:

Deel dit artikel