ELBURG - Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om rookmelders in huis te hebben hangen. Je denkt dat je ’s nachts wakker wordt van de rook die vrijkomt bij een brand, maar als je slaapt ruik je rook niet. Hierdoor word je niet wakker bij brand. Waar je wél wakker van wordt, is het geluid van een rookmelder. Een rookmelder slaat alarm als er brand is, zodat je tijdig en veilig kunt vluchten.

“Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op iedere verdieping van je woning minimaal één werkende rookmelder te hebben hangen, bij voorkeur in de vluchtroute” vertelt Dick de Vries, districtscommandant van Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). “Deze verplichting bestaat al langer voor nieuwbouwhuizen, maar de regelgeving gaat ook voor bestaande bouw gelden. Het invoeren van deze nieuwe wet heeft als doel levens te redden".

Gelukkig hebben de meeste mensen al één of meerdere rookmelders in hun woning, zo blijkt uit regionaal onderzoek van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Zo'n 85% van de inwoners in onze regio heeft al rookmelders hangen en bijna driekwart van hen test de rookmelder regelmatig", aldus Leonie Webbink, gedragspsycholoog bij VNOG.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

We hebben steeds meer elektrische apparaten in huis, waardoor het risico op brand toeneemt. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij je eigen brandveiligheid. Naast het nemen van de maatregelen om brand te voorkomen is snelle alarmering bij brand cruciaal. Rookmelders zorgen hiervoor. Er worden 3 veiligheidsniveaus gehanteerd: voldoende, beter en best. Het veiligheidsniveau voldoende houdt in dat je ten minste één werkende rookmelder hebt hangen op iedere verdieping in de vluchtroute. Vaak is dat de hal of de overloop. Je bent nog beter beschermd wanneer er ook rookmelders worden opgehangen in de slaapkamer. Voor de beste veiligheid plaats je ook rookmelders in alle overige ruimten waar brand kan ontstaan.

Voor meer informatie of persoonlijk advies over rookmelders: www.rookmelders.nl

Deel dit artikel