Gerrit kreeg zijn trekker niet terug. Foto: Gerrit Polinder

Gerrit kreeg zijn trekker niet terug. Foto: Gerrit Polinder

NUNSPEET - De 45-jarige Gerrit Polinder uit Nunspeet is maandagavond aangehouden en afgevoerd naar een cellencomplex. Samen met andere boeren stond hij met zijn trekker vooraan bij de blokkade op het knooppunt Hattemerbroek (A28/A50).

Gerrit vertelt tegen RTV Nunspeet dat hij drie en een half uur heeft vastgezeten, een voor hem onwerkelijke situatie. “Wat doe ik hier dacht ik. Ik heb vervolgens maar eerlijk verteld hoe het zat en daar kreeg ik wel begrip voor."

Volgens hem stond hij op het moment van zijn arrestatie simpelweg op de verkeerde plek. “Toen de ME arriveerde, was ik even wat eten aan het halen, maar ik had de sleutel in m’n trekker laten zitten. Eenmaal terug had de politie de sleutel in beslag genomen. Meerdere malen heb ik aangegeven dat als ze me de sleutel zouden teruggeven, ik gewoon weg zou gaan. Helaas liep het anders.”

Warm onthaal

Laat op de avond werd Gerrit vrijgelaten en wachtte hem een warm onthaal door familie en medestanders. De volgende ochtend kan de Nunspeter rustig het verhaal vertellen en zegt hij ook zeker begrip van een aantal agenten te hebben gekregen. “Ik heb met de agenten een goed gesprek gehad en ze snappen waar ik voor sta. Het verhaal is dus niet dat ik niet wilde luisteren en om die reden ben afgevoerd. Ik was gewoon de sigaar omdat toevallig mijn trekker vooraan stond.”

Premier Rutte zegt in een verklaring dat het creëren van gevaarlijke situaties op snelwegen 'onacceptabel' is. Hij snapt de grote zorgen van boeren, noemt het demonstratierecht een groot goed, maar benadrukt dat dit niet ten koste mag gaan van de verkeersveiligheid.

Gerrit zegt maar één ding te willen en dat is simpelweg zijn werk doen. Dat is ook het signaal wat alle boeren volgens hem wilden afgeven maandagavond. “We doen dat naar ons idee op de goede manier. Van bovenaf wordt geroepen dat we alles fout doen, maar laat ze maar eens aantonen of bij ons een stikstofprobleem is."

Het rammelt aan alle kanten, boeren opruimen is het doel
Gerrit Polinder

Volgens de Veluwse boer worden getallen uit 2018 gebruikt om de stikstofproblematiek te verklaren, maar die cijfers zijn naar zijn inzicht niet accuraat meer. “Genoeg boeren zijn sinds die tijd gestopt en dus lopen er ook minder koeien rond. De berekening zou nu heel anders zijn. Niemand kan ons vertellen hoe wij met de helft van de koeien moeten rondkomen. Het rammelt aan alle kanten. Boeren opruimen is het doel”, stelt hij.

Boer voldeed niet aan bevel, volgens politie

De politie laat op Twitter weten dat inderdaad een tractor in beslag is genomen. "Dit na meerdere vorderingen en kansen om te vertrekken van de snelweg. Daarnaast zijn meerdere bekeuringen uitgedeeld voor rijden op de snelweg en niet voldoen aan bevel of vordering. De eigenaar van de in beslag genomen trekker op de A28 werd daarnaast aangehouden op verdenking van blokkeren van de snelweg en het niet voldoen aan bevel/vordering om te vertrekken. Hij was meegenomen naar het bureau voor onderzoek en is heengezonden met een dagvaarding. Er was geen reden om hem langer vast te houden", zo bevestigt een woordvoerder van de politie. Er zijn verder geen aanhoudingen verricht bij de boerenprotesten.

Kijk naar beelden van het boerenactie bij Hattemerbroek:

Politie: neem je verantwoordelijkheid

De politie geeft in een statement aan dat ze er respect voor heeft dat boeren demonstreren om voor hun belangen op te komen. Maar dat protest mag volgens haar nooit ten koste gaan van de verkeersveiligheid van andere weggebruikers en de openbare orde.

"Het rijden met tractoren op de snelweg is volgens de Wegenverkeerswet niet toegestaan. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor het blokkeren van wegen. Daarover heeft de politie de afgelopen tijd veel contact gehad met boeren en hun belangenorganisaties. Die regels van de Wegenverkeerswet handhaven we. Ook nu heeft veiligheid daarbij de hoogste prioriteit. In tegenstelling tot vorige week gaat het deze keer om niet gecoördineerde en daarmee deels onvoorspelbare protesten. Net als toen doen we ook nu weer een dringend beroep op de boeren om hun verantwoordelijkheid te nemen en niet te zorgen voor gevaarlijke (verkeers)situaties."

Bij acties op de snelweg wordt volgens de politie per situatie gekeken naar de wijze van optreden die op dat moment haalbaar en het meest effectief is. "Verkeersveiligheid staat daarbij altijd voorop. Indien mogelijk wordt er direct handhavend opgetreden, bijvoorbeeld door de overtredingen te bekeuren. Als er sprake is van zeer gevaarlijke verkeerssituaties, dan kan er ook achteraf nog – bijvoorbeeld met behulp van beeldmateriaal – gehandhaafd worden."

Zie ook: Boeren protesteren tegen stikstofplannen

Deel dit artikel