Joseph Hess bij zijn stop op donderdag 30 juni. Foto: Joseph Hess

Joseph Hess bij zijn stop op donderdag 30 juni. Foto: Joseph Hess

SPIJK - We hebben in Nederland Maarten van der Weijden, maar in Duitsland hebben ze Joseph Hess. De Duitse marathonzwemmer begon op 11 juni in Zwitserland aan een monstertocht door het water. Zwemmend vanaf het meer waar de Rijn ontspringt, naar de monding in de Noordzee. Naar verwachting komt hij vrijdag aan in Spijk, waar de rivier Nederland binnenkomt.

In totaal 1230 kilometer afleggen in 25 dagen. Dat was het oorspronkelijke plan, maar al na een paar dagen liep de zwemmer een darminfectie op en moest hij een paar dagen herstellen om weer verder te kunnen. Inmiddels is hij volop bezig, heeft hij honderden kilometers gezwommen en nadert hij Gelderland. Dat hij na drie dagen al een infectie opliep, weerspiegelt direct de reden van zijn tocht: hij wil aandacht vragen voor de waterkwaliteit in de Rijn.

Veel bacteriën in de Rijn

Volgens Gerard Stroomberg, directeur van RIWA-Rijn, is de Rijn niet bepaald een ideale plek om te zwemmen. Hij vraagt in zijn rapporten al langere tijd aandacht voor de waterkwaliteit in de rivier. "Er zitten vele bacteriën in de Rijn die via rioolwaterzuiveringsinstallaties of via vogelpoep in de rivier terechtkomen. De Rijn is niet meer zo vies dat je er niet meer in kunt zwemmen, maar slim is het niet."

Hess is via deze link live te volgen tijdens zijn zwemtocht en als hij aankomt in Spijk dan wacht hem nog 160 kilometer door het Nederlandse deel van de rivier. Om in delen van de Rijn te mogen zwemmen, moest de 34-jarige Duitsers zelfs vergunningen aanvragen, ook in Nederland. Tijdens het eerste deel van zijn tocht in Zwitserland en Duitsland moest die vergunning nog geregeld worden, maar inmiddels zijn alle papieren binnen en kan hij ook de etappes in Nederland gaan volbrengen. Vergezeld door kano's zwemt hij per dag zo'n acht tot tien uur en legt hij etappes af van rond de zestig kilometer.

'Het is echt levensgevaarlijk'

De slechte kwaliteit van het water is volgens Stroomberg niet het enige gevaar dat op de loer ligt. Ook de scheepvaart en de stroming maken het enorm verraderlijk. Hij raadt het dan ook ten zeerste af om de Duitse zwemmer na te doen. "Het water is er simpelweg niet geschikt voor. Het is echt levensgevaarlijk", verduidelijkt Stroomberg. "Er komen jaarlijks verschillende mensen om het leven door in de Rijn te zwemmen."

Donderdagavond bereikte de Duitse zwemmer Koblenz. Op 4 juli hoopt hij zijn zwemtocht te beëindigen in de Noordzee.

Deel dit artikel