OLDEBROEK - Het is zo ver! Op een aantal scholen in de gemeente Oldebroek is de zomervakantie begonnen. De een keek er misschien al weken naar uit, tijd aan jezelf en vooral leuke dingen doen. Een ander ziet er wellicht wat tegenop. Zes weken lang de kinderen thuis en weg ritme en regelmaat. Gelukkig is er in de gemeente Oldebroek de hele zomer door van alles te beleven. Zo is er deze week al een gezellig zomerkamp van Goed Bezig. Maar er is meer; kanoën, zwemmen, museum, lekker fietsen of wandelen, naar de markt of een braderie. Opties genoeg, vervelen niet nodig.

In de komende weken is er niet iedere week een Gemeentenieuws. En dus ook niet iedere week een column. In de weken dat die column er wél is neem ik u mee naar plekken of activiteiten die ik, samen met Rolf, de afgelopen tijd heb ontdekt. Plekken of activiteiten waarvan ik denk dat ze het delen waard zijn. We hebben Oldebroek leren kennen als een prachtige en sportieve gemeente met gezellige en warme mensen, leuke en sportieve evenementen. En graag wens ik, wensen wij, iedereen een heel fijne zomer.

Maar een dagje of langer weg gaan kan ook zorgen met zich mee brengen. Want hoe zorgen we ervoor dat de boel veilig is en dat ongenode gasten niet binnen komen? Juist na een aantal corona-jaren, waarin we veel thuis waren, vergeten mensen soms om de boel goed af te sluiten. Heel menselijk natuurlijk, maar wel belangrijk om goed bij stil te staan. Het inbrekersgilde gaat niet op vakantie. En zonder uw voorpret of vakantieplezier te willen verpesten kan ik wel zeggen dat een inbraak uw vakantie juist flink in de war kan schoppen. Voorkomen is daarom veel beter.

Ik maak van de gelegenheid gebruik om een paar snelle tips met u te delen, al zijn die wellicht niet nieuw voor u. Zorg er bijvoorbeeld voor dat alle ramen en deuren goed op slot zijn . Dat lijkt logisch, maar iedereen heeft wel eens een raampje op een kier staan denk ik. En het helpt ook als uw huis en de directe omgeving daarvan er bewoond uit ziet. En dat gaat verder dan de buren vragen om de brievenbus te legen. Containers legen, misschien een auto voor de deur, plantjes water blijven geven, af en toe een lampje aan (er zijn van die handige tijdschakelaars) of de krant en een koffiekopje op tafel, wat speelgoed op de grond. Eigenlijk moet het vooral niet al te netjes lijken… Maar natuurlijk niet een hele stapel ongeopende post en kranten op de tafel. Vraag de buren die even uit het zicht te leggen.

Ik hoorde van iemand die de was bij de buren te drogen hangt zolang die mensen op vakantie zijn. Dat vond ik nou een slimme zet. Maar zo zijn er meer dingen die ervoor kunnen zorgen dat het lijkt of u gewoon thuis bent of ieder moment thuis kunt komen. En dat helpt natuurlijk!

Een andere belangrijke tip is dat ook inbrekers internet hebben. Beschrijft u op uw social media hoe heerlijk het bijvoorbeeld aan de Spaanse costa is, dan is de kans groot dat dieven dat lezen voordat u weer thuis bent. Geen prettig idee, vind ik. Zonder al te uitvoerig te worden wil ik maar zeggen dat een goede voorbereiding uw dagje uit of uw vakantie extra veilig en plezierig kan maken… Geef ze geen kans!

Ik wens u allemaal, mede namens Rolf, een heel mooi zomer!

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

Deel dit artikel