Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een traumahelikopter donderdag boven het Veluwemeer. Foto: NWVfoto/NewsUnited
De zoekactie is inmiddels gestopt. Foto: Luciano de Graaf

De zoekactie is inmiddels gestopt. Foto: Luciano de Graaf

NUNSPEET - Drie helikopters, acht boten en een vliegtuig werden de afgelopen dagen ingezet in de zoektocht naar het gezin van het kano-ongeluk op het Veluwemeer. “Daarbij waren zeker meer dan vijftig mensen betrokken”, vertelt Jan Hansen van de Nederlandse Kustwacht. Hij legt uit hoe een zoektocht als deze in zijn werk gaat.

Bij een incident zoals donderdag op het Veluwemeer is de Kustwacht verantwoordelijk. De hulpdiensten kregen die dag rond 15.00 uur een melding dat een kind te water was geraakt. Vervolgens werd een 7-jarig meisje uit het gezin gevonden op de boei.

Al snel werd duidelijk dat er meer slachtoffers waren. Rond 15.40 uur werd het lichaam van de moeder gevonden en uit het water gehaald. Om 22.00 uur werd het lichaam van de vader aangetroffen. Het andere meisje (5) van het gezin werd pas vrijdagochtend gevonden.

Verzamelen

“Als een melding van een incident op het water binnenkomt, dan verzamelen we eerst alle informatie over bijvoorbeeld de positie. Daarna sturen we eenheden op basis van waar het is en wat voor soort incident het is”, legt Hansen uit. Bij de zoektocht donderdag waren ook de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) en politie betrokken.

“Alle betrokkenen krijgen vervolgens dezelfde radiofrequentie toegewezen”, gaat Hansen verder. “Zo kan iedereen meeluisteren en is iedereen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.” Ook particuliere boten of commerciële vaartuigen kunnen het verzoek krijgen te helpen. Die schippers gebruiken dan dezelde frequentie."

Aan de hand van informatie over het gebied wordt het zoekgebied bepaald

Een commandoschip geeft instructies alle deelnemers aan de zoekactie. Hansen: “Aan de hand van informatie over de ongevalsplek over onder meer stroming, wind en het type voertuig waar we naar zoeken, bepalen we het zoekgebied.” Daarvoor raadpleegt de Kustwacht experts ter plaatse.

Vliegtuig Kustwacht

De stroming van het water kan een drenkeling of lichaam flink verplaatsen, weet Hansen. Daarom werd bij de zoektocht donderdag ook een vliegtuig van de Kustwacht ingezet. Daarnaast kwamen drie helikopters mee zoeken. Ook een politiehelikopter zocht mee naar de vier vermisten.

Een traumahelikopter donderdag boven het Veluwemeer. - Foto: NWVfoto/NewsUnited

Op het water werden in totaal acht boten ingezet, waaronder de brandweerboot Harlingen en die van Lelystad. Ook een sonarboot ging het water op. Sonar maakt gebruikt van weerkaatsing van geluid onder water. Door die weerkaatsing is op een radarbeeld te zien of er mogelijk iets op de bodem ligt.

Grote impact op bemanning

Toen de vader en dochter dezelfde middag niet gevonden werden en de overlevingskansen nihil werden geacht, staakte de Kustwacht de zoekactie. De politie heeft het toen overgenomen.

Volgens de KNRM in Elburg heeft zo'n ongeval ook een grote impact op de bemanning. "Daarom worden ze bij terugkomst in het boothuis uitvoerig besproken, zodat er ruimte is om je verhaal te doen", zegt de reddingsmaatschappij. "Daarbij zijn teamleden aanwezig die getraind zijn in eerstelijns traumaopvang."

Zie ook:

Deel dit artikel