Annemiek van Vleuten (midden) tijdens de Tour de France Femmes. Foto: ANP

Annemiek van Vleuten (midden) tijdens de Tour de France Femmes. Foto: ANP

WAGENINGEN - Annemiek van Vleuten, vooraf bestempeld tot één van de topfavorieten van de Tour de France, staat er in het algemeen klassement goed voor. NOS-commentator Vera Koedooder denkt dat de Wageningse wielrenster nog steeds kans maakt op de gele trui.

Op dit moment wordt de allereerste Tour de France voor vrouwen verreden en in die grote koers is Nederlands succes aan de orde van de dag. Met nog drie etappes voor de boeg neemt de Wageningse momenteel de achtste plek in het klassement in. Dat lijkt ver verwijderd van de koppositie, maar het gat naar klassementsleider Marianne Vos is slechts 1 minuut en 18 seconden. Wil Van Vleuten, die eerder deze maand nog de Giro Donne op haar naam schreef, ook in de Tour de France zegevieren, dan zal ze in de slotdagen moeten aanvallen.

Van Vleuten maakt nog kans

NOS-commentator Vera Koedooder dicht Van Vleuten goede kansen toe. "Het worden nog heel spannende dagen. Annemiek is de eerste paar dagen ziek geweest. Dat heeft ze goed kunnen verbloemen, waardoor de concurrentie haar niet heel erg aanviel. Daar heeft ze geluk mee gehad", aldus Koedooder.

Gelders succes is nog uitgebleven tijdens deze eerste Tour de France Femmes, zoals de koers officieel heet. Tussen 2014 en 2021 organiseerde de internationale wielerbond (UCI) in Frankrijk de wielerwedstrijd La Course, die één of twee dagen duurde. In 2017 en 2018 schreef Van Vleuten die koers op haar naam.

De bookmakers zien Van Vleuten collectief als topfavoriet voor de eindzege. Wil de 39-jarige Wageningse nog toeslaan, dan heeft ze daar nog enkele dagen de tijd voor. Vrijdag staat er een heuvelrit naar Rosheim op het programma, daarna eindigt de Tour met twee loodzware bergetappes. Daarin zou Van Vleuten het verschil kunnen maken, denkt Koedooder. "Het wordt niet gemakkelijk, maar ik denk evengoed dat Annemiek het daar naar zich toe zou kunnen trekken", voorziet ze. "Het is alleen even afwachten hoe die eerste ziektedagen erin hebben gehakt. Dat is voor haarzelf denk ik ook een vraagteken."

Zie ook: Ze begon als voetballer, maar fietste zich naar de wereldtop

Professionalisering van het wielrennen

Koedooder, die zelf vijftien jaar als prof deel uitmaakte van het peloton, heeft het vrouwenwielrennen in de voorbije jaren zien professionaliseren. "Het is in de breedte gegroeid, er zitten nu meer vrouwen op de racefiets, maar de top was vroeger ook al heel hoog. Als je ziet hoe hard er destijds werd gereden in een tijdrit of een ploegenachtervolging, dan was dat een superhoog niveau."

"Er is nu alleen een veel grotere media-aandacht, dat is een grote factor", legt Koedooder uit. "En de salarissen liggen hoger, dus méér vrouwen kunnen zich helemaal op het profwielrennen richten. Ze hoeven er niet langer een studie of bijbaantje naast te hebben. Dan krijg je automatisch een hoger niveau, wat bij de mannen al langer gaande was."

Deel dit artikel