WEZEP - Na een jaar uitstel vindt in de zomer van 2022 het Wereldmuziekconcours (WMC) plaats in Kerkrade. De van Limburg Stirum band moest vanmorgen aantreden in de Champions Division bij de marswedstrijden en aan het eind van de middag bij de showwedstrijden. De verlossende uitslag was even na 20.00 uur te horen.

De van Limburg Stirum Band,, kreeg voor het onderdeel mars van de jury 90,78 punten toegekend voor het optreden (vorige WMC: 88,00). Dat is goed voor Goud met onderscheiding. Voor het onderdeel show in de World Division kreeg de vLS Band 87,63 punten (vorige WMC 83,17). Ook dat betekent goud.

Twee keer goud en tevens een verbetering in punten ten opzichte van het vorige WMC.

Matthijs van Houten van korpsmuziek.nl omschreef het optreden van de vLS Band als volgt:

VLS Band Wezep – Show, World Division

VLS Wezep

Vorige WMC: 83,17 – 17e

Show: Les Miserables

Achter de Franse vlag aan komt VLS het veld opgelopen! Flinke schreeuw achter op het veld dan zet VLS de opmarsmuziek in. Ik denk dat dat in je eigen coconnetje even een heel fijn moment is als persoonlijke opkikker! En wij zitten meteen in het thema van de show!

Een heel fijn, open, beginfiguur. Mooie negatieve ruimtes! VLS staat met het gezicht schuin naar achteren. En we gaan los met snelle formaties, opbouw en een draai! En daar staat het thema! Meteen intensiteit vanuit het slagwerk en de focus op de houtsectie: goede balans.

Je ziet dat de leden goed getraind zijn. Er zitten scherpe richtingswisselingen in, maar die worden met veel overtuiging ingezet! Ook nu in het ripple-effect op de muziek! Rechts verzamelen de trompetten zich, goed gespeeld!

Had je ooit gedacht blokfluiten te horen bij dit WMC? Nu dus…! En warempel: levert best een mooie klankkleur op! Overigens gespeeld door de hoorns en euphoniums. Dreigende muziek nu, goed verbeeldt in de uitstappen vanuit de blazers! Valt me op dat VLS soms echt de aandacht opeist in hun climaxmomenten, maar ze gaan nooit over de schreef!

Visueel neemt men ook de nodige risico’s! Het visuele boek kent een hele fijne afwisseling en dynamiek! Mooie open figuren en soms compacte blokken, waarin men snelle bewegingen inzet! Soms ook snelle en langzame looptempi door elkaar heen.

Mooi moment nu met beheerste solo’s van de trombone en trompet. En meteen een beheersing in het tutti gedeelte. Goed gedaan!

Music of the People! Ja hoor: de trend van dit WMC! De kelen worden gesmeerd! Prima effect in deze show! En een opmaat naar het slot van de show! Ook nu weer intensiteit! Vervolgens een vergroting van het figuur en het thema van Les Miserables wordt mooi geïntroduceerd! Tijd om het publiek nu vast te grijpen! Wordt nog even uitgesteld, maar de opbouw komt. En komt. Intensiteit, schuivende lijnen. Hou het niveau van uitvoeren vast!

En terwijl VLS achterwaarts loopt zien we nog een paar indrukwekkende en gewaagde slotfiguren met snelle transities! Absoluut een mooie, gevarieerde en interessante show! En VLS toont zich hiermee wel een uitdager in deze World Division!

VLS Band

Vorige WMC: 88,00 - 13e

Repertoire: Beacons Field & Defend the headquarters

VLS mag vandaag de wedstrijden aftrappen op de Mars in de hoogste divisie! Komt een mooie club het veld opgelopen, ziet er strak uit! Stevig begin en linksaf met een ronde bocht, prima uitgevoerd! Aan het einde van het korte einde krijgen we tweemaal een rechts draai om de flank en de bassen lopen daarna voorop. Herhaalt men nogmaals en we zijn op het lange einde in het midden. We krijgen een mooie variatie op een Amerikaanse counter, voor de buitenste twee rijen, terwijl de vier binnenste rijen aansluiten met een Engelse counter. Lijnen komen er niet recht uit, wel prima gecorrigeerd.

Muzikaal mooie mars hoor! Goede contrasten en dynamische verschillen. Goede tempowisseling, voorzien van slowpass. Nu een diagonale Engelse counter! Veel verrassende elementen! En we gaan linksaf en de rotten komen nu weer rechtuit! Perfecte Engelse counter! Mooi op de muziek ook!

Zo! Flinke wisseling in het tempo, wel op het normale looptempo! We gaan linksaf en komen uit in een diagonale formatie, we gaan daarin oprollend counteren! Risico en behoorlijk uitgevoerd!

We zijn in de ronde sintelbaanbocht aanbelandt. VLS pakt hier de volledige breedte van de sintelbaanbocht, daar waar we vaak zien dat men compacter wordt. Ook hier dus risico’s!

Een goed einde van een heel sterk Marsoptreden op Championship Division niveau! Mooie verrassende elementen. Men heeft risico’s genomen en VLS voert dat goed uit. Complimenten!

Deel dit artikel