Annemiek van Vleuten in haar gele trui. Foto: ANP

Annemiek van Vleuten in haar gele trui. Foto: ANP

PLANCHE DES BELLES FILLES - De titel van de Tour de France lag Annemiek van Vleuten vandaag voor het grijpen, maar ze moest het nog wel even doen. Op La Planche des Belles Filles was - met een finish berg op - er vandaag de ultieme ontknoping. De Wageningse topwielrenster won de allereerste editie van de Tour de France Femmes én de allerlaatste etappe.

Op de slotdag van de koers begon Van Vleuten in het geel én met een flinke voorsprong op de concurrentie. Maar Van Vleuten wist voor aanvang dat die overwinning er niet 'zomaar' zou komen, vertelde ze tegenover de NOS.

Ik moet mijn focus houden

"Dit is echt nog wel een lastige etappe. Ik wil gewoon m'n kop erbij houden. Ik moet mijn focus houden en nog niet denken dat dit het einde is. Ik hoef vandaag geen gekke dingen te doen, hoef niet heel veel mensen in de gaten te houden. Ik voel me wel goed moet ik zeggen. Vandaag voelde ik me echt hersteld."

Wie ze wel in de gaten moet houden in Demi Vollering. De Nederlandse renster van SD Worx staat op 3.14 minuten van de gele trui, maar kan goed uit de voeten in de bergen want draagt immers de bolletjestrui. Gisteren moest Vollering Van Vleuten al vroeg in de koers laten gaan, waarna de Wageningse tientallen kilometers soleerde naar de finish.

Zie ook: Van Vleuten wint Touretappe en verovert gele trui

Vier fietswissels

Maar al bij de eerste klim bleek, toen het peloton grotendeels bij elkaar bleef, dat Vollering zou strijden voor behoud van de bolletjestrui en zich niet spaarde voor de laatste klim naar de finish. Voor Van Vleuten het teken om rustig in het peloton te blijven hangen en zich niet te bemoeien met de kopgroep die zich zo'n 65 kilometer voor de finish vormde.

Maar dan werd het toch nog even spannend: Van Vleuten moest liefst vier keer van fiets wisselen en kwam daardoor op achterstand. Terugkomen in het peloton kostte de Movistar-renster wat moeite, maar uiteindelijk kon ze weer aansluiten bij het achterste deel en nog belangrijker: bij Demi Vollering.

Vollering probeerde nog wat speldenprikjes uit te delen door verschillende keren de demarreren, maar de andere klassementsrijders lieten haar niet ontsnappen.

Berg op naar La Planche des Belles Filles

Het venijn van deze etappe zat 'm in de staart met op de allerlaatste meters een stijgingspercentage van liefst 24 procent. De kopgroep werd ingelopen door het peloton. Zes kilometer voor de top ging Van Vleuten er vandoor en haar concurrente kon niet meer volgen.

Met een flinke voorsprong kwam de onverslaanbare Van Vleuten ook vandaag als eerste over de finish. Daarmee won de 39-jarige Wageningse niet alleen de eerste editie van de Tour de France Femmes, maar ook haar tweede etappe.

Deel dit artikel