- Wanneer je goed oplet zie je overal wel melde (melganzenvoet) staan. De zaden van melganzenvoet blijven ten minste vijf jaar kiemkrachtig en kiemen wanneer ze in het licht komen. Daarom zie je dit onkruid vooral in tuinen die net zijn aangelegd.

Fotoreportage Alida Bosma

Deze struikvormige plant komt dus vaak voor in een pioniersvegetatie. De jonge planten groeien snel en kunnen wel meer dan een meter hoog worden. De tuin staat dan in een oogwenk vol met melde. Melganzenvoet groeit het beste op vochtige stikstofrijke grond, in bermen en op drooggevallen plaatsen.

Melganzenvoet is lastig als onkruid in tuinen, maar werd vroeger toch wel gewaardeerd. De bladeren zijn namelijk eetbaar en het smaakt naar spinazie. Het behoort tot dezelfde plantenfamilie. De zaden bevatten olie en zijn ook voedzaam.

Tegenwoordig zien we melde vooral als een lastig onkruid. De planten wortelen niet heel diep en zijn gemakkelijk uit de grond te trekken. Doe dit op tijd, dus voordat er zaad is gevormd. Als de planten al wel zaden hebben, gooi ze dan niet op de composthoop! Bij het gebruik van de compost verspreid je weer de zaden en kom je nooit van de melde af.

Melde kan lastig zijn maar als je er tijdig bij bent is het prima te hanteren.

Deel dit artikel