OLDEBROEK - Dat brand in je woning veel kan verwoesten is natuurlijk geen onbekend gegeven. Een beginnende vuurtje kan al snel uitslaan met het risico tot het in rook opgaan van je hele huis. En afgezien van het verbranden van belangrijke bezittingen kun je ook zelf de pineut zijn. Belangrijk om dat te voorkomen en daarom wordt de wetgeving vanaf juli 2022 aangescherpt: vanaf dan is een rookmelder verplicht in ieder huis en op iedere woonlaag.

Aanpassing wetgeving rookmelders

Het advies voor een rookmelder in ieder huis of iedere woonlaag werd gegeven door de Nederlandse Brandweer. De regering paste naar aanleiding hiervan het bouwbesluit aan. Rookmelders zijn vanaf juli 2022 een essentieel onderdeel van woningen, maar natuurlijk zijn ze nu al erg belangrijk. Kostbaar verlies voorkomen en levens redden, dat is het voornaamste doel. Op zoek naar een goede rookmelder? Vergelijkingssite DeBeste.com maakte een overzicht van de beste rookmelders.

Het belang van goed werkende rookmelders

Een brand begint met flink wat rook. En als je slaapt dan ruik je die rook niet. Het is daarom belangrijk dat je rookmelder een flink lawaai maakt wanneer er rook gesignaleerd wordt. Er zijn verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar en het is vooral belangrijk dat deze voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen volgens het Europese keurmerk EN 14604. Zorg er daarnaast voor dat je de werking van de rookmelder regelmatig controleert en stof verwijdert. Je wilt immers wel dat het apparaat ook écht werkt.

Brandrisico door huishoudelijke apparaten

Elektrische apparaten behoren tot de meest risicovolle zaken in huis waardoor brand kan ontstaan. Hierbij staat de wasdroger op nummer 1, omdat deze een combinatie van stof, pluis en warme lucht heeft. Het is belangrijk dat je de droger daarom regelmatig goed reinigt en vóór elke droogbeurt de filter droogmaakt. Maar ook andere apparaten kunnen leiden tot brand. Zoals vlammen in (voornamelijk oude) airfryers of in de fik vliegende opladers. Verwijder stekkers en laders dus na gebruik uit het stopcontact. Zelfs de wat oudere stofzuigers en afzuigkappen vergroten het risico, zeker wanneer filters niet voldoende worden gereinigd. De apparaten kunnen oververhit geraken. Merk je dat je stofzuiger bijvoorbeeld minder zuigkracht heeft en zelfs begint te stinken? Dan is een nieuwe stofzuiger kopen absoluut aan te raden.

De rookmelder red levens

Wie tijdig een rookmelder installeert, voldoet dus niet alleen aan de aankomende wetgeving, maar nog belangrijker: die denkt aan de veiligheid. En dat heeft in het verleden al genoeg levens gered! Zo werd onlangs Chiara uit Schiedam nog getroffen door een heuse woningbrand door een oplader die ’s nachts in brand vloog. ‘Ik ben niet alleen mijn twee honden kwijt, maar ook al mijn bezittingen. De brandweer zei dat het een kwestie van seconden was. Als we de rookmelder niet hadden gehoord, hadden ook mijn kinderen en ik het niet overleefd’, aldus Chiara.

Branden in woningen steeds heftiger

Een bijzondere ontwikkeling is dat branden zich tegenwoordig sneller verspreiden dan vroeger, waarbij zelfs de rook die vrijkomt veel dodelijker is. Dat heeft te maken met de toename van het gebruik van bepaalde materialen in meubilair en apparaten. Zoals polyurethaanschuim in meubilair en lithium-ion batterijen in oplaadbare apparaten. Dit leidt tot gigantische hoeveelheden giftige rookgassen en roet in de betreffende ruimte waar de brand uitbreekt. En dat is geen minutenwerk, maar secondewerk. Hoe eerder de rookmelder het signaal kan oppikken, hoe groter de kans om veilig naar buiten te komen.

Deel dit artikel