- Wie al tijdig een vakantie naar het buitenland heeft geboekt die ontkomt niet altijd aan de gigantische druktes op de luchthavens. Enorme wachtrijen, uitgestelde vluchten, het is het nieuws niet ontgaan. Dat heeft ertoe geleid dat steeds meer Nederlanders die op zoek zijn naar een last minute, toch ervoor kiezen om in eigen land te verblijven.

Nederlandse vakantiegangers aan zee

Vakantieaanbieder LekkerNaarZee, die huisjes aanbiedt in Julianadorp en omgeving, merkte tijdens de Covid-19 pandemie al een enorme shift in de verhouding Nederlandse en buitenlandse vakantiegangers. Logisch natuurlijk, maar ook dit jaar zet de trend zich door, zo zagen ze de laatste tijd aan het enorme aantal aanvragen. Wie is er immers niet gek op een heerlijke last minute aan zee die nog op korte termijn te boeken is als het weerbericht goede vooruitzichten geeft.

Vakantiehuis Callantsoog met het hele gezin, een huisje aan zee met hond: dat dichtbij vakantie vieren is niet alleen leuk, maar is ook nog gewoon handig. Geen lange reistijden en eventueel huilende kinderen in het vliegtuig, minder gezeul met het afwegen en sjouwen van koffers en zelfs je trouwe viervoeter meenemen, allemaal voordelen van een vakantie op korte afstand van huis.

Vakantie op rijafstand

Ook het vakantiepark Parkvakanties ondersteunt de berichtgeving. Ten opzichte van 2021 is een stijging van liefst 23% in aanvragen te zien. Overigens zien ze de belangstelling niet alleen uit Nederland, maar ook uit omliggende landen. Dit geldt ook andersom: Nederlanders trekken naar België en Duitsland. Toeristen lijken steeds meer behoefte te hebben aan zekerheid en door een vakantie op rijafstand te boeken krijgen ze dat stukje zekerheid geboden.

Onzekerheid door Covid-19

De last minute vakanties in eigen land zijn overigens niet alleen toe te schrijven aan de drukke vliegvelden, maar ook aan de onzekerheid die voortkomt uit de Covid-19 pandemie. Dat heeft ervoor gezorgd dat men relatief gezien veel later als anders een vakantie ging boeken. Niemand staat er natuurlijk op te wachten om pas op het laatste moment te horen of zijn of haar vakantie in verband met maatregelen wel door kan gaan. Door pas laat te boeken kan dit perikel voorkomen worden.

Via een ander vliegveld

Vooral Schiphol was in het nieuws, dus daarom werd er door vakantiegangers ook massaal gezocht naar vakanties vanaf andere vliegvelden. Maar ook Eindhoven Airport en Brussels Airport konden niet aan de drukte (en personeelstekort) ontsnappen. Vooralsnog lijkt het erop dat je vooral goed zit op de kleinere vliegvelden, zoals Maastricht Airport. Vanaf daar vliegt bijvoorbeeld Corendon en die geeft onder normale voorwaarden vertrekgarantie. Je hebt dan echter veel minder keuze in bestemmingen en hotels, omdat je vaak een package deal boekt.

Prijsstijging van vakanties

Wat nog opvalt aan die package deals is dat ze gemiddeld gezien een stuk voordeliger uitvallen dan wanneer je een last minute losse vliegreis boekt en een huisje via een externe aanbieder huurt. Hoe dan ook, de prijzen zijn relatief hoog, zeker vergeleken met de afgelopen jaren.

Ook in eigen land zijn de prijzen van bungalows (op vakantieparken) gestegen, al valt die stijging ten opzichte van 2021 nog mee: circa 1% tot 3%. Al zijn de prijzen wel afhankelijk van vraag en aanbod, en is de kans groot dat bij grote vraag en minder aanbod de prijzen snel gaan stijgen. Ben je dus nog van plan om de komende maand op vakantie te gaan, dan is het waarschijnlijk slim om zo snel mogelijk te boeken.

Deel dit artikel