Foto ter illustratie.  Foto: Pixabay

Foto ter illustratie. Foto: Pixabay

TIEL - Het is kurkdroog in onze provincie, maar deze week gaat het regenen. En daar zijn de waterschappen maar wat blij mee: "Iedere druppel die valt is welkom."

Hoeveel regen er valt, is volgens weerman Johnny Willemsen van Weerplaza nog de grote vraag. Dat is onder meer afhankelijk van hoe zonnig het wordt. “Hoe warmer het wordt, hoe makkelijk onweersbuien ontstaan.”

"Doordat de bodem zo droog is zal die het water op een andere manier opnemen", vertelt woordvoerder Lotte Kaatee van Waterschap Rivierenland. "Als de bodem nat wordt, zal die daarna water beter opnemer. Een harde grond neemt namelijk moeilijker water op dan een vochtige grond.

Echt 'Nederlands' weer nodig

"Dit is één van de droogste jaren. En eigenlijk hebben we een langere tijd regen nodig om het te compenseren", zegt Kaatee. "Dus geen dagen met grote hoeveelheden neerslag, zoals hoosbuien, want die kunnen weer voor overlast zorgen."

"Eigenlijk moeten we gewoon typisch Nederlands weer hebben: druilerige dagen. Gewoon dagen met miezer en regen."

Vergroenen van omgeving

Maar thuis kunnen we de natuur ook een beetje helpen, legt Kaatee uit. "Het vergroenen van de omgeving is effectief. Gras is altijd koeler dan stenen, of denk aan een regenton. Dat helpt ook. Laat de regen op de grond komen in plaats van op de stenen en ga bewust om met water."

Zie ook: Het is wachten op onweersbuien: 'Lokaal kan 15 millimeter vallen'

Deel dit artikel