Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Erik Luiten uit Aalten roept op tot nieuwe acties. Foto: Omroep Gelderland
Boerenblokkades zagen we de afgelopen tijd onder meer op snelwegen. Foto: ANP

Boerenblokkades zagen we de afgelopen tijd onder meer op snelwegen. Foto: ANP

AALTEN - Boerenbeweging Agractie roept haar achterban op tot nieuwe protestacties. Dat doet de Aaltense melkveehouder Erik Luiten in een maandag gepubliceerde videoboodschap.

"We moeten volhouden met onze acties. Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden. Soms met zo min mogelijk inspanning, want we zijn allemaal druk, maar wel met een groot effect. Denk er daarbij bijvoorbeeld aan standstills te organiseren op drukke plekken bij je in de buurt. Dit kun je vaak met kleinere groepen al goed realiseren", laat Luiten weten.

'Pijnlijke maatregelen'

De boeren protesteren al een tijd tegen de stikstofplannen van het kabinet. Het idee is om boeren uit te kopen en in het uiterste geval te onteigenen. Een deel van de boeren heeft het gevoel dat zij alleen de stikstofcrisis moeten oplossen, dat alleen zij pijnlijke maatregelen moeten ondergaan.

Erik Luiten uit Aalten roept op tot nieuwe acties. - Foto: Omroep Gelderland

"Het model moet onderuit", verwijst Luiten naar de plannen van het kabinet. "De natuurkwaliteit met alle factoren moet centraal staan. Zolang het fundament van dit beleid overeind blijft, moeten we hier de aandacht op blijven vestigen."

'Strijd nog niet gewonnen'

"De strijd is nog niet gewonnen", benadrukt een van de kopstukken van Agractie. "En als we het niet grondig keren, gaat het beleid nagenoeg ongewijzigd door. Dat is niet wat we niet willen."

'Boerenblokkade snelwegen onacceptabel'
Wegvervoerders herhalen hun eerdere oproep aan boeren om geen wegen te blokkeren. "Ze ondervinden veel vertraging en lijden daardoor schade", zegt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN). "TLN heeft begrip voor de zorgen van de boeren, maar vindt de blokkades van (snel)wegen volstrekt onacceptabel. Door de blokkades zijn beroepsgoederenvervoerders niet in staat hun werk naar behoren uit te voeren. De branchevereniging roept demonstranten dan ook op om onmiddellijk te stoppen met het barricaderen van de Nederlandse wegen."

Stikstofonderhandelaar Johan Remkes overlegt deze maandag met diverse natuurorganisaties. Zo schuift stikstofstrijder Johan Vollenbroek uit Nijmegen aan, maar ook organisaties als Greenpeace, Wereld Natuur Fonds, Natuur en Milieu en Natuurmonumenten. Zij hebben aangekondigd geen water bij de wijn te willen doen inzake de stikstofplannen.

Zie ook: Boeren gaan protesteren tijdens wielerronde Vuelta in Scherpenzeel

Deel dit artikel