Hidde Jurjus:

Hidde Jurjus: "Andere chemie met het publiek dit seizoen". Foto: Orange Pictures

DOETINCHEM - De Graafschap is uit op sportief eerherstel na een dramatisch verlopen vorig seizoen. De start is echter beroerd verlopen met twee verliespartijen. Toch is keeper Hidde Jurjus hoopvol en ziet hij veranderingen.

Met gemengde gevoelens stapte Hidde Jurjus vrijdag op zijn fiets naar huis. Balend van de nederlaag, maar optimistisch over de interactie met het publiek. PEC Zwolle en VVV Venlo lieten het vernieuwde De Graafschap achter met lege handen waardoor de Superboeren een valse start achter de rug hebben. Het gevolg is dat de druk er bij de ploeg van Adrie Poldervaart nu al opstaat. En dat met Jong Ajax komende maandag in Amsterdam voor de deur.

Als je beter bent moet je wel goals maken

Vrijdag tijdens de eerste thuiswedstrijd genoot een bijna volle Vijverberg (iets minder dan tienduizend toeschouwers) van een fris en aanvallend De Graafschap. Maar dat duurde slechts een half uur waarin de Achterhoekers verzuimden meer dan één doelpunt te maken. "Ajax is ook niet een hele wedstrijd veel beter en continu dominant, maar als je dat wel bent moet je dus goals maken. We misten op het eind wat geluk, maar doen ook zeker dingen niet goed", analyseert Jurjus het begin van dit seizoen.

Met een mengeling van talentvolle jeugd en een karrenvracht aan vooral Achterhoekse ervaring in de selectie, moet De Graafschap de nare smaak van vorig seizoen wegpoetsen. "We moeten wel iets dit seizoen, maar ik ben heel hoopvol ondank de enorme concurrentie in de competitie. Wij kunnen ook vierde of vijfde worden en een goed seizoen draaien. Dan proberen we het in de play-offs om te promoveren."

'Sterke mannenvoetbal' op De Vijverberg

Jurjus, geboren in Lichtenvoorde en opgeleid bij De Graafschap, is optimistisch omdat hij een andere wind voelt waaien op De Vijverberg en trainingscomplex De Bezelhorst. Hij denkt dat De Graafschap met Poldervaart op de bok een goede zet heeft gedaan.

"Deze trainer snapt het wat hier gevraagd wordt en neemt iedereen daarin mee. Er is een andere energie. Het publiek heeft in de eerste thuiswedstrijd sterke mannenvoetbal gezien waarin we vaak één op één op het veld staan en overal de duels aangaan. Het wordt door de mensen nu meer gewaardeerd als we niet winnen, omdat elk individu tegen VVV werd gewaardeerd door zijn inzet. Oprecht, tot nu toe valt gewoon niemand iets te verwijten."

Supporters zijn niet dom

"Je ziet dat dat leidt tot een hele andere reactie van het publiek", merkte Jurjus na de nipte nederlaag tegen VVV. "Vorig seizoen was er geen chemie met het publiek. Dat had met de manier van voetballen te maken. De supporters zijn niet dom en hebben vrijdag denk ik een mooie avond gehad. Ik denk dat ze lachend met een biertje hebben gestaan en zich afvroegen hoe het kon dat we niet wonnen."

Volgens Jurjus (28) is er dan ook helemaal geen sprake van paniek. "Deze energie leveren moeten we wel blijven vasthouden en dan weten de mensen ook wel dat het goedkomt. Alleen mag het geen patroon worden dat we aanvallen, ons geen lucht verschaffen door niet te scoren maar wel in het mes lopen."

Talenten met waarde

"De Graafschap staat voor een aantal dingen", weet de doelman die de cultuur van de club als geen ander in de selectie kent. "Dat is hard werken in combinatie met mooi voetbal. Daarnaast wil het publiek graag jongens uit de streek. Dat hebben we nu heel duidelijk met een goede mix van waarde die op het veld staat en jongens die wat meegemaakt hebben."

Deel dit artikel