NVWA moet 24.000 kippen ruimen. Foto: ANP

NVWA moet 24.000 kippen ruimen. Foto: ANP

MAURIK - Ook in Maurik is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een bedrijf met circa 24.000 kippen. Onlangs was er al een uitbraak op een legpluimveebedrijf in Lunteren.

Om verspreiding van het virus te voorkomen worden alle kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Geen ophokplicht

Het bedrijf ligt in een regio waar de regionale ophok- en afschermplicht op 14 juli is ingetrokken. Dit blijft voorlopig zo, omdat de kans op besmetting in deze regio door de deskundigen als gering werd ingeschat. Een enkele uitbraak past bij dit risico, laat Rijksoverheid weten. Wel komt de deskundigengroep dierziekten volgende week bijeen voor een nieuwe risicobeoordeling.

Er speelt mee dat in de 1- en 3-kilometer zone van het besmette bedrijf in Maurik geen pluimveebedrijven liggen. In de 10-kilometerzone liggen negen pluimveebedrijven, waarvan één pakstation.

Acht bedrijven in Lunteren geruimd

De uitbraak in Lunteren was de eerste sinds drie maanden in de Gelderse Vallei. Hier moesten 5000 kippen worden geruimd, evenals het pluimvee op zeven bedrijven die op minder dan een kilometer afstand liggen.

Zie ook:

Deel dit artikel