Oude IJsselstreek herdenkt Joods verleden. Foto: REGIO8

Oude IJsselstreek herdenkt Joods verleden. Foto: REGIO8

VARSSEVELD - Oude IJsselstreek gaat struikelstenen in Varsseveld en Westendorp leggen ter nagedachtenis aan Joodse inwoners die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog. Naast de stenen komt in Varsseveld ook een struikeldrempel als herinnering aan het Joodse leven van het dorp en omgeving. Dat meldt mediapartner REGIO8.

Op 31 augustus, precies een jaar nadat de eerste struikelstenen van de gemeente in Terborg zijn gelegd, worden de stenen in Varsseveld en Westendorp geplaatst. De struikelstenen in Varsseveld komen aan de Spoorstraat en de Eikenlaan, met de stenen worden vier Joodse inwoners die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog herdacht. In Westendorp wordt met twee struikelstenen aan de Doetinchemseweg een Joods echtpaar herdacht. Later worden ook struikelstenen in Silvolde gelegd, wanneer is nog niet bekend.

Naast de stenen wordt in Varsseveld ook een struikeldrempel onthuld op 31 augustus. Volgens Stichting Struikelstenen Gemeente Oude IJsselstreek komt die op de plek waar vroeger een synagoge stond. Ook in Terborg en Gendringen komen op een later moment struikeldrempels op de locatie van een synagoge. In combinatie met de drempels worden lichtgevende steentjes, die eerder het tijdelijke monument 'Levenslicht' vormden in Terborg, geplaatst.

Deel dit artikel