OLDEBROEK - Deze week draait wel een beetje om muziek. Al is dat iedere week en zelfs iedere dag eigenlijk wel zo. Maar deze week dus nog een beetje meer dan anders, met de feestavond voor wereldkampioen van Limburg Stirum band en het grote muziekfestijn in het aankomende weekend. Oldebroek, daar zit muziek in, zouden we wel kunnen zeggen. Muziek doet zo veel en voor zoveel mensen. Natuurlijk houden we niet allemaal van dezelfde liedjes en soorten muziek. En gelukkig hoeft dat ook niet. Er is voor iedereen wel iets passends; klassiek, gospel, jazz, happy hard core, Nederlandstalig, oud Hollands ... teveel om op te noemen.

Muziek is voor heel veel mensen en in heel veel verschillende situaties belangrijk. Muziek kan je troosten of juist oppeppen, inspireren of uitdagen. Muziek kan je helpen een boodschap over te brengen, je gevoelens onder woorden te brengen, het kan je zelfs helpen om iemand de liefde te verklaren … Muziek doet, net als geur, ook iets met je geheugen. Het brengt belangrijke momenten soms zomaar ineens terug. De nummers die gespeeld werden bij ons trouwen bijvoorbeeld. Als ik die voorbij hoor komen schieten mijn gedachten automatisch terug naar die dag in januari 1992. Wanneer ik denk aan het slaapliedje dat ik zong voor onze kinderen, zie ik mezelf weer zitten in die babykamer en lijkt dat zo kort geleden. En liedjes die ik leerde op de lagere school zoals van de musical in de zesde klas. Als ik ze zing ben ik weer even dat meisje van toen.

In veel verzorgingstehuizen en dagbestedingslocaties speelt muziek daarom ook een belangrijke rol. Mensen bij wie het geheugen niet goed meer werkt zingen van hartenlust mee met liedjes van toen. Het brengt ze even terug naar een vertrouwde tijd. Het zorgt dat herinneringen aan vroeger terugkomen, en vaak ook het gevoel dat bij die herinnering hoort. En soms helpt het ook om niet alleen naar muziek te luisteren, maar het ook te maken! Mensen komen in beweging en dat is (bijna) altijd goed.

Zelf heb ik helaas nooit goed muziek leren maken. Voor mij blijft het dus bij zingen, dat doe ik dan ook graag en veel. Gelukkig hebben we het onze kinderen wel aan kunnen bieden. Bij ons thuis was er dan ook altijd muziek. Gitaar, keyboard, drums, het is allemaal voorbij gekomen. Dat miste ik heel erg toen de jongens uit huis gingen. Geen ‘gepingel’ meer op de gitaar, niet meer meezingen met het keyboard. Ik vind het heel erg belangrijk dat zoveel mogelijk kinderen in aanraking komen met muziek. Want hoe mooi is het als talent gebruikt wordt – uitgebuit wordt. Met heel veel geduld en volharding jezelf een instrument, en dat kan ook een stem zijn, eigen maken. Instrumenten die emotie uitdrukken. Ik vind dat heel erg knap en geweldig om te zien en horen.

En dat is maar een van de redenen waarom ik ook zo van de muziekconcoursen houd. Je ziet daar mensen die vol passie en met elkaar laten zien en horen wat ze allemaal in huis hebben. Maandenlang repeteren, ieder zijn eigen partij. En dat moet dan precies samenvallen. Natuurlijk is het dan mooi als je wereldkampioen wordt, maar mijn respect is net zo goed voor al die andere muzikanten die voor zoveel plezier zorgen, terwijl ze zelf ook aan het genieten zijn. Muzikale talenten hebben we in Oldebroek zeker in huis, dat hebben we voor de zomervakantie ook gehoord op het Zomerfestival. Ja, Oldebroek daar zit muziek in. Zeker weten!

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

Deel dit artikel