- Hoewel het nog steeds heerlijk nazomer-weer is, komt het einde van de zomer nu wel snel dichterbij. Nu alle scholen echt weer begonnen zijn en sportverenigingen weer volop draaien is ook ons nieuwe politieke jaar gestart.

Die start doen we eigenlijk altijd met een werkbezoek. We zoeken een onderwerp of locatie waar we met de raad, het college, het management team, raadscommissieleden en partners naar toe gaan. Goed om eens iets te zien of bespreken waar je in een vergadering niet aan toe komt. En een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Natuurlijk gaat het dan over politiek, want dat is over het algemeen toch wat politici bezig houdt. Maar het gaat ook over het werk buiten de politiek, hoe de vakantie was, nou ja, eigenlijk over van alles. En dat is goed.

Dit keer waren we te gast op het Artillerie Schietkamp, ook bekend als ASK terrein. We komen er allemaal wel eens langs met de auto of, de bikkels, hardlopend of op de fiets. Maar echt op het terrein zelf kom je toch minder snel. En dat is jammer, want het is daar prachtig. Bij helder weer kan je heel ver kijken, ook in de richting van Oldebroek, Wezep, Kampen en Zwolle.

We werden ontvangen op het terras van de officiersmess. Een van de prachtige monumenten op ‘de Knobbel’. Vervolgens kregen we een rondleiding in het artilleriemuseum. Een van de vrijwilligers, zelf veteraan, nam ons mee vanaf het eerste begin van de Legerplaats nabij Oldebroek (1877) tot het heden. Het museum is overigens, op gezette tijden, voor iedereen toegankelijk. Wat mij betreft een aanrader. Zeker ook wanneer u kinderen of kleinkinderen heeft, want hiervoor is speciale aandacht.

Vervolgens werden we door de commandant en zijn plaatsvervanger bijgepraat over de activiteiten op het ASK, de enige locatie waar geoefend kan en mag worden met artillerie en mortieren. Hoe wordt er geoefend, waarom wordt er geoefend en hoe zit het met de veiligheid. In onze gemeente horen we natuurlijk regelmatig het geschut en zien we zo af en toe rook boven de heide. Goed te weten dat er op het ASK een eigen brandweer is van zo’n veertig professionals. Naast oefenterrein is het ook Natura 2000 gebied met heel veel wild. Heel bijzonder dat ook de dieren gewend zijn aan het schieten en zich hier dus prima thuis voelen.

We sloten het bezoek af met de traditionele ‘Blauwe hap’; ‘jargon’ voor een overheerlijke rijsttafel. Want samen eten is natuurlijk ook een prima gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

Al met al was dit een mooie aftrap van een nieuw politiek jaar. Een jaar waarin ik hoop dat we met elkaar de goede dingen voor Oldebroek kunnen doen. Een politiek jaar met minder crisis en meer tijd en aandacht voor onze reguliere werkzaamheden. Een jaar waarin we stappen kunnen zetten op het gebied van wonen en werken, veiligheid en bereikbaarheid en waarin we er voor u als inwoner en ondernemer kunnen zijn.

Ik hoop dat ook u de gelegenheid heeft gehad om even ‘op adem’ te komen. Om nu weer vol energie en goede moed van start te gaan. Ik heb er zin in en ik hoop dat dat voor u net zo geldt!

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

Deel dit artikel