De vraag naar stookhout is zo hoog dat ondernemers het niet meer kunnen bijbenen.  Foto: Pixabay

De vraag naar stookhout is zo hoog dat ondernemers het niet meer kunnen bijbenen. Foto: Pixabay

HIERDEN - Mensen die stookhout willen inkopen voor komende winter zijn in veel gevallen te laat. Haardhoutverkopers in Gelderland kunnen de vraag amper aan. Sommigen zijn al door hun hele voorraad heen, leert een rondgang. Door de hoge gasprijs is de vraag groter dan andere jaren.

"We hebben alles al uitverkocht", aldus de zegsman van Haardhout Meesters in Tiel. "We kunnen er niet meer aankomen."

'Het loopt de spuigaten uit'

Ook bij Erik Jan Davelaar is het haardhout niet aan te slepen. "We moeten vaak mensen teleurstellen, want we kunnen lastig aan hout komen", zegt de haardhoutverkoper uit Elspeet. "De winter is nog niet eens begonnen. Het is een ravage op de markt. Het loopt de spuigaten uit."

Zie ook: D66: Toename houtkachels slecht nieuws voor mens en milieu

"Je kunt goed merken dat mensen overgaan op het stoken van hout", meent Gerrit Beelen uit Hierden. "Mensen willen besparen op hun energiekosten", voegt Beelen eraan toe, verwijzend naar de hoge gasprijzen. "We zijn al uitverkocht voor de hele winter."

Dat wil niet zeggen hij helemaal geen hout meer op voorraad heeft. "Het hout dat we nu hebben liggen moet nog een jaartje drogen, dus dat kunnen we nu niet verkopen."

'Lopen een half jaar voor'

Waar mensen met een openhaard of houtkachel normaal pas na de zomer aanklopten bij de houdhandelaar, hebben ze dat nu in het voorjaar al gedaan, weet Beelen. "Eigenlijk lopen we een half jaar voor."

Dat heeft grote gevolgen voor zijn bedrijfsvoering: "Als mensen nu denken: we gaan hout bestellen, zijn ze te laat. We kunnen zoveel verkopen als we willen, maar zoveel voorraad hebben we niet."

Zie ook:

Deel dit artikel