Zo zitten de strobalen in de muur. Foto: Omroep Gelderland

Zo zitten de strobalen in de muur. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Korrels onder de vloer, schuim in de muren en dikke platen onder het dak: er zijn veel manieren waarop we onze huizen kunnen isoleren. Maar het kan veel duurzamer, vinden Mare Nynke Zijlstra en Hanneke Beld. Hun woningen zijn geïsoleerd met iets wat direct uit de natuur komt: stro.

Ze wonen beiden in een complex met sociale huurwoningen in Lent. Het complex bestaat uit 24 woningen met 54 bewoners en is volledig duurzaam gebouwd. Eén van de opvallendste details is de isolatie. “Het is een houten skelet”, vertelt Mare Nynke in het programma Jan Houdt Huis. “Dat wordt opgevuld met strobalen.”

Jan de Hoop krijgt uitleg over de stro-isolatie:

Brandveilig

Er wordt niets speciaals gedaan met de strobalen. “Dit zijn gewoon strobalen zoals ze van het land af komen. Natuurlijker wordt het niet, er wordt niets aan toegevoegd. Stro heeft een hoge isolatiewaarde, waardoor het de warmte goed vasthoudt.”

Het klinkt echter wel erg brandgevaarlijk. “Nee!”, zegt Mare Nynke. “Het voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Omdat het stro zo stevig geperst, is brandt het helemaal niet zo. Het is ook nog eens afgedekt met leem, en dat werkt erg brandvertragend.”

Zelf hebben ze dat ook uitgetest, vertellen de twee. “We hebben tijdens de bouw wel eens een strobaal op het kampvuur gegooid, maar dat brandt niet. Het vuur ging zelfs uit.”

Benieuwd naar meer? Kijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis.

Deel dit artikel