Makelaar Dylan Mulders. Foto: Omroep Gelderland

Makelaar Dylan Mulders. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Door de energiecrisis zijn we nóg bewuster geworden van ons energieverbruik en de verduurzaming van onze woningen. Ook woningzoekers letten daar steeds meer op, en vergelijken energielabels. Maar maakt het eigenlijk wat uit?

Volgens makelaar Dylan Mulders niet. “Als je een woning gaat huren of kopen: je zit altijd met energieverbruik. Koop je de ene woning niet omdat die een energielabel E heeft, maar koop je een nieuwe woning die energielabel A heeft, zit er voor hetzelfde woonoppervlakte wel zestig- tot zeventigduizend euro verschil in, of bij een huurwoning twee- tot driehonderd euro per maand. Dus onderaan de streep ben je hetzelfde kwijt”, zegt hij in het tv-programma Jan Houdt Huis.

Experts geven uitleg over het wel of niet kopen van een duurzaam huis.

Energielabels

Nu de energielabels van huizen steeds nauwkeuriger worden vastgesteld, worden ze ook serieuzer genomen. Dat merkt aankoopmakelaar Guido Leerkes. “Dat mensen weten hoe energiezuinig die woning écht is. Dat zorgt ervoor dat het label waarde gaat krijgen, dat hadden we nodig", benadrukt hij.

”Eerder was iedere woning ‘verduurzaamd’ als het maar dubbel glas had, maar daar zit ook veel verschil tussen”, gaat Leerkes verder. Ook vragen woningzoekers niet meer naar het voorschot voor gas en elektra, maar om het verbruik. “Dat is veel interessanter, want bij een nieuw contract liggen de prijzen vaak veel hoger.”

Bij een bezichtiging worden al meteen de opties bekeken, zegt aankoopmakelaar Mariet Kamphuis. “Wij kijken altijd tijdens een bezichtiging al naar of, waar en hoeveel zonnepanelen er kunnen. Iedereen roept meteen: we willen een warmtepomp, en dit en dat. Wij zeggen begin eerst met één ding. Je kan niet een huis uit 1970 helemaal potdicht maken.”

Bekijk hieronder de hele uitzending van Jan Houdt Huis.

Deel dit artikel