OLDEBROEK - Op zaterdag 24 september werd het Pompoenfestival en het Nederlands Kampioenschap Zwaarste Pompoen en Groenten 2022 gehouden in De boomgaard van Fruittuin Verbeek te Oldebroek lag zaterdag 24 september vol met sier- en eetpompoenen. Naast diverse omlijstende activiteiten, stond alles voornamelijk in het teken van het NK Zwaarste Pompoen en de kampioenschappen van andere reuzengroenten.

Fotoreportage Alida Bosma

Deelnemers, afkomstig uit heel Nederland en zelfs uit België, konden hun pompoenen, zonnebloemen en reuzengroenten tussen 9.00 en 11.00 afleveren en om 13.00 uur werden de pompoenen één voor één gewogen. Begonnen werd met de “kleinste” en rond 16.00 uur werd de grootste gewogen.

Luc van Hekkelon uit Belgie had met 919,5 kg de grootste pompoen. Iwan Horpe uit Leerdam wist een nieuw Nederlands record te halen met een pompoen van 897,7 kg. Gerjan Puttenstein uit Wezep werd 7e. Zijn pompoen had een gewicht 526 kg.

In april startte de wedstrijd in de gemeente Oldebroek om de grootste zonnebloemkop te kweken. Een initiatief van Milieu- en Natuurvereniging Groentje en Gerjan Puttenstein (bekend van de reuzenpompoenen). Iedereen kon zaadjes ophalen bij Fruittuin Verbeek en de Welkoop. Om mee te dingen naar de prijzen moest je de zonnebloem op zaterdagochtend 24 september tussen 9 en 11 uur naar fruittuin Verbeek brengen. De uitslag was als volgt:

Langste zonnebloem

1e prijs: Kees van de Berg: 5,11 meter

2e prijs: Jens Segaert: 4,73 meter

3e prijs: Joeri Huyskens: 4,67 meter

Grootste zonnebloemkop

1e prijs: Jason Broekhuizen: 70 cm

2e prijs: Arnold Horde: 59 cm

3e prijs: de heer Graanstra en Joeri Huyskens, beide 52 cm.

Deel dit artikel