Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Protest tegen het regime in Iran voor het Musis in Arnhem. Foto: Omroep Gelderland
Dieman Ahmadi steekt een kaarsje aan voor de overleden vrouw (22) uit Iran. Foto: Omroep Gelderland

Dieman Ahmadi steekt een kaarsje aan voor de overleden vrouw (22) uit Iran. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - Enkele tientallen demonstranten protesteerden zondagmiddag in Arnhem tegen het regime in Iran. De actie is uit solidariteit met demonstranten in dat land die zich verzetten tegen de onderdrukking van vrouwen.

Aanleiding daarvoor is de dood van een 22-jarige vrouw in Iran. Ze zou zijn overleden aan de gevolgen van een zware mishandeling door politieagenten, omdat ze haar hoofd niet goed had bedekt.

In Arnhem wordt op afstand meegeleefd met de Iraniërs. "Wij komen hier samen om ze te steunen", zegt Dieman Ahmadi. die de demonstratie heeft georganiseerd. "Ze was actief met vrijwilligerswerk en werkte voor verschillende stichtingen en dat mocht niet", aldus Ahmadi.

Protest tegen het regime in Iran voor het Musis in Arnhem - Foto: Omroep Gelderland

Ahmadi had gerekend op een honderd à tweehonderd demonstranten, maar is toch blij met de opkomst van zo'n veertig sympathisanten. "Ik heb het protest maar heel klein aangekondigd en ben toch trots op deze mensen."

'Steun ons en kom achter ons staan'

Met borden waarop een foto van de overleden Iraanse vrouw te zien is, kaarsjes in de vorm van een hart en Iraanse muziek laten de demonstranten hun protest horen. "Laat de hele wereld onze stem horen", zegt Ahmadi. "Steun ons en kom achter ons staan."

Ze hoopt dat er de komende tijd nog meer aandacht komt voor de onderdrukking van vrouwen in Iran. "Met heel mijn hart", zegt Ahmadi. "Ik ben een positief mens, dus ik zie meer licht dan donker."

Kijk naar beelden van de demonstratie van zondag in Arnhem:

Deel dit artikel