OLDEBROEK - Afgelopen weekend was het Burendag, inmiddels een begrip in Nederland. Ik zag dat er door het hele land veel verschillende activiteiten waren georganiseerd. En ook in de gemeente Oldebroek waren er in verschillende straten en wijken gezellige activiteiten. Bij Veldheem in Wezep stond voor alle buren de koffie klaar. Gezellig voor de buren, maar zeker ook voor bewoners. Er was op heel veel plekken van alles te beleven. Ik heb er mooie foto’s van voorbij zien komen en dat zag er heel gezellig uit! Daarom een dankjewel voor iedereen die, op welke manier dan ook, een steentje heeft bijgedragen. Door te organiseren, inkopen te doen of gewoon door er te zijn.

Al die berichtjes deden mij ook terug denken aan al die buren die ik in de afgelopen jaren heb gehad. En dat zijn er, als ik er zo over nadenk, best heel veel. Rolf en ik wonen nu samen in ons zesde huis en daarvoor was ik ook al een aantal keren van adres veranderd. Aan een aantal van mijn vroegere buren heb ik heel fijne herinneringen, met sommige heb ik nog steeds contact. Een aantal spreek ik nog regelmatig of stuur ik een kaartje voor de verjaardag of rond de kerstdagen.

In het gezegde beter een goede buur dan een verre vriend kan ik me zeker vinden. Al zijn onze verre vrienden me natuurlijk ook heel, heel lief. Maar we zijn heel erg blij dat we ook hier weer in een buurt met hele leuke buren wonen. Want een goede relatie met je buren is belangrijk. En dat is niet alleen omdat het gezellig is. Als je goed en gemakkelijk contact met elkaar hebt ligt het meer voor de hand om elkaar eventjes te helpen – om elkaar om hulp te vragen. De drempel is dan een stuk minder hoog. Een pakketje aannemen, de post of de plantjes verzorgen tijdens een vakantie of even de aanhanger lenen; zo maar een paar voorbeelden van burendiensten. En dan hebben we het nog niet eens over soep en kopjes suiker gehad…

Als betrokken, en dat is echt wat anders dan een nieuwsgierige, buur kan je ook daadwerkelijk een oogje in het zeil houden. Zijn de gordijnen open bij de bejaarde buurvrouw, komt de buurman nog wel zijn huis uit voor een boodschapje? Om een goede buur te zijn is het echt niet nodig de vloer bij elkaar plat te lopen, dagelijks bij elkaar op de koffie te komen of samen op vakantie te gaan. Al mag dat natuurlijk best.

Met goed onderling contact in de buurt worden buurten veiliger en gezelliger, dat is ook het uitgangspunt van Burendag. Tijdens Burendag wordt er vaak eerst samen geklust en daarna samen koffie gedronken, geluncht, gebarbecued of geborreld. Samen werken, samen genieten! Natuurlijk, ik weet best dat het lang niet altijd koek en ei is tussen buren. En ook dat is niet gek. Je kan nu eenmaal niet met iedereen bevriend zijn. En ja, zure buren zijn er helaas ook… Maar soms loopt het wel gierend uit de klauwen en dat is jammer. Het levert vaak enorm veel stress op, waarschijnlijk bij beide partijen. Misschien wel juist omdat je zo dicht bij elkaar bent. Je ziet veel van elkaar, en meestal door een vergrootglas. Met elkaar in gesprek blijven, naar elkaar blijven luisteren en ook de goede kanten van elkaar willen blijven zien is dan belangrijk.

En als het echt niet gaat, dan is het goed om aan de bel te trekken. Dat kan bijvoorbeeld via de vrijwilligers van Buurtbemiddeling. De buurtbemiddelaar is een getrainde vrijwilliger die, vanuit een hele neutrale rol, helpt om burenruzies op te lossen. Via de website van de gemeente leest u meer over de mogelijkheden. Maar let wel… voorkomen is hierbij toch echt beter dan genezen! En daarom ben ik zo blij met Burendag!

Tanja Haseloop-Amsing

Burgemeester

Deel dit artikel