Froukje Hempenius bewaart alle ongeopende brieven en zorgt dat ze ritueel verbrand worden. Foto: Omroep Gelderland

Froukje Hempenius bewaart alle ongeopende brieven en zorgt dat ze ritueel verbrand worden. Foto: Omroep Gelderland

ELBURG - Sinds vrijdagmiddag kan iedereen die dat wil Hemelpost verzenden in Elburg. Dat zijn brieven, gericht aan de hemel, waarin alle soorten rouw een plekje krijgen. Maar wat gebeurt er met die speciale post? "Uiteindelijk stijgen de brieven symbolisch omhoog naar de hemel of de sterren."

Froukje Hempenius van Stichting Wiel is degene die zich zal ontfermen over de brieven die in de speciale brievenbus worden gepost. "We gaan iedere dag kijken of er post is. Als die er is, zullen we die ongeopend in een kluis stoppen, waar verder niemand bij kan. De brieven blijven dus echt privé, alleen degene die ze heeft geschreven weet wat er in staat."

Rook en vonken stijgen op

De brieven worden bewaard tot Wereldlichtjesdag, de tweede zondag van december. "Dit jaar is dat op 11 december. Op die dag gaan we de brieven, met wie daar bij wil zijn, verbranden op een speciale plek. De rook en de vonken gaan dan omhoog, naar de hemel, of de lucht of de sterren, net waar je zelf wil dat ze naartoe gaan. Op die manier wordt het echte Hemelpost."

Het verbranden vormt dus een belangrijk symbool. Volgens Hempenius is er veel behoefte aan zulke uitingen van rouw. "We merken het meer om ons heen", zegt ze. "We hebben de afgelopen tijd vaker de vraag gekregen of we iets kunnen doen om rouw een plek te geven. Daarom starten we binnenkort bijvoorbeeld een rouwcafé, waar mensen met elkaar in gesprek kunnen gaan over rouw."

'Tegenwoordig moet alles 'goed' zijn'

Het past volgens haar in het tijdsbeeld. "Vroeger waren er duidelijke uitingen als je in de rouw was, dan kon iedereen dat aan je zien. Tegenwoordig lijkt het veel meer alsof het altijd maar goed moet gaan met je. Op sociale media plaatsen we berichten over hoe mooi ons leven is, en als we mensen op straat tegenkomen vragen we vaak 'alles goed?'. Alsof we geen ruimte geven aan dat wat niet goed gaat. Een rouwcafé, maar ook zo'n brievenbus voor Hemelpost, zijn manieren om toch uiting te geven aan de rouw die we nog altijd voelen. Gedeelde smart is halve smart, dat geldt nog altijd."

En daarbij is rouw veel breder dan alleen verdriet om overledenen. "Als je gezondheid achteruitgaat, of je huisdier gaat dood, of je raakt je baan kwijt: er zijn zoveel manieren waarop we in de rouw terecht kunnen komen. Daar moeten we ruimte aan durven geven."

Op sociale media ontvangt Hempenius veel positieve reacties, maar het is afwachten hoeveel post er straks daadwerkelijk binnenkomt. "Elke brief wordt zorgvuldig behandeld. En als we merken dat er eind december, in de Kerstperiode, weer extra veel brieven binnenkomen, dan zoeken we nog een extra moment om die brieven ook te kunnen verbranden."

Zie ook: In Elburg kun je nu post sturen naar de hemel

Deel dit artikel