OLDEBROEK - De afgelopen vier weken hebben leerlingen van tien Noord-Veluwse basisscholen veel elektronisch afval ingezameld tijdens de E-waste Race Noord-Veluwe. In totaal werden, met de hulp van buurtbewoners, maar liefst 19.430 oude elektronische apparaten ingezameld. Dankzij de scholenstrijd kan er veel elektronisch afval hergebruikt en gerecycled worden. Basisschool IKC Prinses Beatrix uit Hulshorst is de winnaar van de E-waste Race.

Marriët de Zwaan van gemeente Nunspeet overhandigde donderdag 29 september de winnaars hun prijs. Samen met de Nassauschool uit Hattemerbroek, die tweede is geworden, gaan zij binnenkort naar Nemo in Amsterdam. In totaal zijn er 19.430 elektronische apparaten verzameld. Heeft u nog e-waste thuis liggen? Dit kunt u altijd inleveren bij het milieupark Van Werven in Oldebroek.

E-waste Race Noord-Veluwe

Op dit moment wordt de helft van het elektronisch afval niet gerecycled, vaak belandt het bij het restafval of op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica.

De race ging zoals altijd van start met een leerzame interactieve gastles, waarin kinderen onder andere leren over grondstof schaarste, consuminderen en de circulaire economie. Vervolgens werd vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen de kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. Ook werd er campagne gevoerd in de buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten - van haardroger tot keyboard - online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen.

De E-waste Race Noord-Veluwe is een initiatief in samenwerking met Weee Nederland, WeCycle en de gemeenten Ermelo, Putten, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek.

Deel dit artikel