ELBURG - In de wijk Oosthoek te Elburg is dinsdagavond 11 oktober 2022 een twee uur durende witte-voetjes-actie gehouden. Een samenwerkingsactie met politie, studenten van de politieacademie en Boa’s van de gemeente Elburg.

Tijdens deze actie hebben ze circa honderd witte voetjes achtergelaten en zijn inwoners aangesproken op de aangetroffen situaties. Ze troffen vooral poortdeuren en fietsen aan, die niet op slot stonden. De reacties van de inwoners waren overwegend positief en begripvol.

Wat houdt de witte voetjes actie in

Het is een actie waarbij toezichthouders van de gemeente en politieagenten onaangekondigd langs woningen gaan. Ze kijken of er makkelijk ingebroken kan worden. Bijvoorbeeld omdat deuren of ramen van woningen of bergingen openstaan of niet afgesloten zijn. Maar ook fietsen die niet op slot staan e.d. In dat geval laten ze een 'wit voetje' achter. Een papieren flyer in de vorm van een schoenafdruk. Op de flyer staat de tekst: "Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn".

Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van het risico op insluiping. De flyer bevat naast een waarschuwing ook preventietips, contactgegevens voor meer informatie en een verwijzing naar een PKVW-bedrijf. Dit is een advies om de woning te beveiligen door beter hang- en sluitwerk aan te schaffen, die voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Deel dit artikel