WEZEP - Leviticus heeft geen grote faam bij de Bijbellezers: al die wetten en regels! Maar als je een paar hoofdstukken van Jonathan Sacks’ boek over Leviticus gelezen hebt, ben je voorgoed op andere gedachten gebracht. Rabbijn Sacks (1948-2020) was een bekende Engelse auteur. In zijn boek laat hij de literair hoogstaande structuur van Leviticus zien, en waarom Leviticus midden in de Tora staat.

Leviticus is misschien wel de sleuteltekst van het jodendom. Hier horen we voor het eerst het gebod ‘Heb je naaste lief als jezelf’. En Leviticus is ook de bron van een nog hoger moreel principe: ‘Heb vreemdelingen lief als jezelf, want jullie zijn zelf vreemdelingen geweest in Egypte.’ Het is Leviticus dat opdraagt om anderen hun vrijheid te gunnen en respect te hebben voor de grenzen in de natuur.

Op verzoek van de werkgroep Vorming en Toerusting van de wijkgemeente Vredeskerk-Hoeksteen bespreekt dr. Wim Dekker uit Oosterwolde op 5 avonden enkele gedeelten van dit boek. In het gesprek met de deelnemers gaat hij op zoek naar de waarde van deze teksten voor onze samenleving.

De geplande data zijn 14 november en 19 december 2022 en 23 januari, 20 februari en 20 maart 2023. De avonden in de Vredeskerk aan het Heidepad in Wezep zijn van 19.45 tot 21.45, met een inloop vanaf 19.30 uur.

Deel dit artikel