- Het was vorige week vrijdag de Dag van de Ondernemer. Landelijk een dag om ondernemers in het zonnetje te zetten. Via social media en de kranten zag ik dat veel gemeenten op een of andere manier aandacht aan deze dag, en dus aan hun ondernemers, besteden. En dat geldt ook voor de gemeente Oldebroek. Wethouder Vos had afgelopen vrijdag drie bijeenkomsten met ondernemers, want onze ondernemers zijn belangrijk voor ons.

Ik vertelde hier vorige week dat ik de kleindochter ben van een kapper. Mijn opa en oma waren ondernemer in een klein dorp. Ze begonnen daar in 1938. Geen verharde straten en dagelijks 20 kilometer heen en weer fietsen vanaf hun ouderlijk huis totdat ze een jaar later trouwden. Als ondernemer voelden ze ook de verantwoordelijkheid voor het dorp. Nu zouden we zeggen: de leefbaarheid van het dorp. Dus stonden ze aan de wieg van de vrouwenvereniging, de biljartvereniging en de voetbalvereniging. Er werd toneel gespeeld en muziek gemaakt. En jaarlijks werden er cadeaus gegeven voor de verloting tijdens de jaarlijkse Floralia, de bingo, Sinterklaas enz. enz.

Zelf ben ik ook jarenlang ondernemer geweest. Een mooie tijd, met uitdagingen maar ook met vrijheid. En soms ook met zorgen. En ook dat is tegenwoordig niet anders. De tijden zijn spannend en soms onvoorspelbaar. Dat valt niet altijd mee. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ondernemers lange dagen maken, natuurlijk met het idee een mooi bedrijf op poten te zetten, iets te doen met hun passie. Maar ook met het idee iets toe te voegen. En die inzet is nog steeds, ook in deze tijd, voor iedereen van belang. Die ondernemers zorgen voor leefbaarheid in de dorpen en voor banen. Banen voor ouderen maar ook voor onze jongeren – die een zakcentje bij moeten of willen verdienen om bijvoorbeeld de studie te kunnen betalen. Ondernemers staan bovendien vaak klaar met een luisterend oor, voor advies of helpen onze verenigingen met een sponsorbijdrage. Zo maar wat voorbeelden van de bijdrages die ondernemers, naast hun gewone werk of dienst, doen.

De bijeenkomsten op de Dag van de Ondernemer waren, naast een dankjewel, ook bedoeld als een kans voor de ondernemers om de onderlinge contacten aan te halen; om te netwerken zoals het zo mooi heet. Want samenwerken kan ook voor ondernemer hét verschil maken. Je staat voor dezelfde uitdagingen. Zeker in deze tijd is het fijn om te weten dat je er niet alleen voorstaat. Dat er misschien voordelen te halen zijn door dingen aan elkaar te koppelen, dat dat leidt tot nieuwe kansen. Zo zien we in onze gemeente dat de samenwerking in bijvoorbeeld het Toeristisch Platform Oldebroek hele mooie dingen oplevert. Maar ook in de belangenbehartiging. Denk maar aan onze agrariërs die door samenwerking hun belangen voor het voetlicht brengen. En daarnaast is het ook gewoon leuk om elkaar te ontmoeten. Dat je samen met anderen wellicht tot nieuwe ideeën komt.

Want ondernemerschap gaat over ideeën hebben. Maar het gaat vooral over iets met die ideeën doen. Ze waarmaken, er een succes van maken. Dat gold in de tijd van mijn opa en oma, dat was zo toen ik zelf ondernemer was en dat geldt nog steeds. Dat succes wens ik eenieder toe – in het groot, maar zeker ook in het klein.

Tanja Haseloop – Amsing

burgemeester

Deel dit artikel